Internațional

VIDEO/ Momentul în care monumentul sovietic de la Riga se prăbușește. Letonii îl consideră simbolul ocupației ruse

Momentul când Turnul de aproape 80 de metri al monumentului sovietic de la Riga când se prăbușește, au umplut rețelele sociale. Letonia a demolat monumentul care reprezintă victoria URSS asupra Germaniei în al Doilea Război Mondial, pe care însă letonii îl privesc ca pe un simbol al ocupației sovietice de aproximativ 50 de ani.

Joi, 25 august, Letonia a demolat în capitala Riga, un monument ce datează din epoca sovietică, dedicat victoriei URSS asupra Germaniei naziste în război. Demolarea s-a făcut în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică.

Partea cea mai delicată a operațiunii, dar și cea mai spectaculoasă, a fost demolarea turnului de 79 de metri înălțime. Pentru acest lucru, echipele de demolare au acționat cu picamerele la baza turnului, făcându-l să se prăbușească în micul heleșteu din fața monumentului, transmite Digi24.

Monumentul a fost construit în perioada 1979-1985 pentru a omagia victoria armatei sovietice asupra Germaniei naziste. În fiecare an, mii de ruşi din Letonia, care constituie circa 30% din populaţia acestei ţări, se adună aici de 9 mai, pentru a marca victoria din anul 1945. Însă, majoritatea letonilor percep această dată ca fiind începutul ocupaţiei sovietice de aproape 50 de ani, care s-a încheiat în 1991.

De asemenea, și vecinii săi baltici Lituania şi Estonia, Letonia face parte din Uniunea Europeană şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi s-a poziţionat în mod ferm în sprijinul Ucrainei după declanşarea războiului. Aproape toate monumentele şi plăcile comemorative din epoca sovietică, cu excepţia celor situate în cimitire militare, au fost suprimate în 1991, însă monumentul de la Riga era protejat de un tratat din 1994 între Republica Letoniei şi Federaţia Rusă. În luna mai acest an, Parlamentul leton a votat pentru amendarea acestui tratat, ceea ce a privat monumentul de protecţie juridică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *