Politică

Video. Nesterovschi știe istoria la fel de prost ca Igor Dodon. Socialistul îl „încurcă” pe Ștefan cel Mare cu Barbu Ștefănescu Delavrancea, prozator român și Primar al Bucureștiului

Deputatul Nesterovschi dovedește că socialiștii din R. Moldova au un lucru în comun – știu prost istoria.

Fostul socialist a ieșit astăzi într-o conferință de presă unde a crezut că-l citează pe domnitorul Ștefan cel Mare, dar nu a făcut altceva decât să rostească ca un agramat un fragment din opera dramaturgului român Barbu Ștefănescu Delavrancea.

„Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor” este un fragment rupt din opera lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Apus de Soare” (piesă de teatru din 1909; o dramă în patru acte).

Acest discurs şi toate celelalte construite pe lângă nu au, însă, nimic de-a face cu realitatea istorică a secolului al XV-lea, iar atribuirea acestui citat imaginii lui Ștefan cel mare este doar un clișeu istoric.

Istoricul Mariana S. Țăranu a confiramat pentru Timpul că citatul aparține scriitorului Delavrancea, atribuit domnitorului în opera dramatică, unde acesta este o figură măreţ-simbolică decât un personaj în carne şi oase.

Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei țării noastre – București.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Frumos, istorie imaginara. Hai sa va reamintesc eu una adevarata.
    Stefan cel Mare apare la balcon in fata moldo-ivanilor cu un pachet de biscuiti. Il arata si striga multimii … biscuiti, supusii mei! Moldo-ivanii raspund…biscuim, maria ta! A doua zi Stfan apare la balcon cu un obelisc. Ce credeti voi ca au raspuns moldo-ivanii dupa ce maria sa a strigat … obelisc, supusii mei?

  2. „A fi sau a nu fi: aceasta e întrebarea” – precum a scris marele Lenin in romanul sau celebru, “Capitalul”.

  3. In grupul acesta de socialisti toti is niste imbecili fara carte, nu mai vorbim de a face ceva bun pentru acest stat, o adunatura de zombi care latra pentru un os, ca sa-si mentie prezenta !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *