ExterneUE / Nato

VIDEO. Protestatari pro-ruși din Bulgaria au vandalizat o clădire UE din Sofia. Reacția Robertei Metsola

Susținătorii partidului pro-rus Renașterea au vandalizat o clădire a UE din capitala Bulgariei în timpul unui protest de duminică împotriva ajutoarelor militare acordate Ucrainei pentru a contracara invazia rusă, relatează Politico.eu. Protestatarii au cerut guvernului lor să oprească ajutoarele acordate Kievului, notează Radio Europa Liberă.

Protestatarii au aruncat cu vopsea roșie când au trecut prin fața biroului Comisiei Europene din Sofia, care găzduiește și biroul de legătură al Parlamentului European, în timpul unei demonstrații împotriva ajutoarelor pentru Ucraina, unde a putut fi văzută o persoană fluturând un steagul rus.

Protestatarii se pot auzi huiduind în fața clădirii.

Prejudiciul a stârnit critici din partea președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, care a spus că clădirea a fost vizată de „vandali nemulțumiți de poziția noastră în sprijinul Ucrainei”.

„O să-l curățăm. Sprijinul nostru pentru Ucraina va deveni mai puternic. Vocea noastră care condamnă invazia Rusiei va deveni mai puternică”, a spus Metsola.

„Condamnăm violența și actele de vandalism”, a spus in purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni.

Ministerul de Externe bulgar a „condamnat categoric” vandalismul, declarând că este „incompatibil” cu „Bulgaria modernă, precum și cu valorile democratice pe care le întruchipează țara noastră”.

Partidul naționalist Renașterea, care este pro-Rusia și anti-NATO și UE, a terminat pe locul al treilea la ultimele alegeri naționale din aprilie, cu 14,4% din voturi — în creștere cu câteva puncte față de alegerile precedente din octombrie.

Partidul Renaștere, care a votat împotriva trimiterii ajutoarelor militare Ucrainei în decembrie anul trecut, a anunțat anterior că va face o „demonstrație împotriva războiului” și va opri în fața birourilor UE din Sofia pentru a „protesta împotriva amestecului Bruxelles-ului în afacerile noastre interne. ”

Manifestația din 21 mai a fost organizată de mai multe organizații neguvernamentale și persoane pro-Kremlin. Printre participanți, care ar putea fi numărat până la 1.000, se numărau membri ai partidului anti-UE Renașterea, precum și parlamentari, relatează Radio Europa Liberă Bulgaria.

A fost a șasea demonstrație în tot atâtea săptămâni, dar prima dată când a avut ca rezultat un act de vandalism.

Bulgaria are legături istorice profunde cu Rusia și uneori este numită „cal troian” în cadrul UE și NATO pentru înclinațiile sale pro-Moscova, notează Radio Europa Liberă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *