Social

VIDEO. Protestatarii lui ȘOR agresează jurnaliștii: Printre aceștia, cetățeni ruși

Un nou protest marca „ȘOR”. Zeci de locuitori din orașul Cupcini, raionul Edineț, s-au deplasat organizat la Chișinău pentru a protesta împotriva actualei guvernări. De dimineață, oamenii s-au pornit pentru a cere achitarea integrală a facturilor din ultimele luni, scrie Nordnews.

„– Nu vă răspund nimic. – De ce? – Că nu vreau. – Mergeți cumva la Chișinău, la protest? – Da. – Împotriva la ce vreți să protestați? – La toți. Noi în Moldova nu avem om care să conducă țara, toți sunt hoți. Trebuie de ales un om care să conducă, să fie pentru popor, nu pentru ei. Ei toți se gândesc doar la ei.”

„Împotriva acestei Guvernări. Împotriva cui încă? Această guvernare nu e bună de nimic, trebuie să-i dăm jos pe toți.”

Imediat, protestatarii au devenit agresivi după ce au văzut echipa de filmare. La un moment dat, un domn în etate a lovit cameramanul NordNews.

„De bine ce ne este. Nu ne întreabă nimeni dacă am mâncat astăzi. Nu vă băgați la oameni în suflet. Noi și așa suntem necăjiți, fără întrebări de acest gen. O venit Recean, de ce nu se gândește nimeni la acest popor? Mărește la deputați în Parlament leafa, dar pensia nouă cu cât? Inflația cât e?  – Mergeți din propria inițiativă ?  – Clar lucru că da. Iată mi-am pus o bucată de pâine și o sticlă cu apă și mă duc nu de bine și nu pentru bani. N-am nevoie de acei bani, nu mă vor încălzi. Să fie dreptate odată și odată în țara aceasta.”

În loc să explice de ce merg la proteste, unii manifestanți au făcut-o pe neznaiul, chiar dacă ulterior au fost surprinși cum urcă în autocarele care urmau să-i ducă în mod organizat la Chișinău.

„– Nu merg la nici un protest. Ce vrei de la mine?  – Nu plecați la protest?  – Am eu nevoie de protest la vârsta mea?”

„– Nu sunt de aici. – Nu sunteți de pe loc? – Nu. Nu înțeleg limba voastră. Mă iertați. – În ce sens limba voastră? – Limba „moldovenească”. Noi dar suntem în Moldova. – Ce vârstă aveți? – 21. – În școală ați învățat limba română? – Nu. V-am spus că nu sunt de aici. – Dar de unde sunteți? – Din Rusia.”

„– Mergeți la Chișinău să protestați?  –  Nu, nu. Merg la piața. – Ce credeți despre protestele care sunt organizate de Partidul ȘOR, Cavcaliuc, etc? – Ce pot să vă spun? Dacă oamenii se strâng înseamnă că sunt nemulțumiți. Așa cred. Întrebații pe părinții voștri dacă sunt mulțumiți de cum trăiesc, presupun că nu.”

Totuși, acest bărbat a recunoscut că protestul de la Chișinău este coordonat din umbră.

„–  Cine v-a adunat aici sau singuri ați decis? – Marina. – Marina v-a adunat? Femeia care este îmbrăcată în albastru? – Da, da. Iat-o. – Și ce v-a spus ea? Împotriva la ce mergeți să protestați? – Nu știu. A spus că ne va zice în autobuz. – Cât vă plătește? – Nu cunosc. N-am mers până acum.– E prima dată? – Da. Sunt pensionar.  Ieri ne-a spus că plecăm (la protest – n.r.), pe urmă ne-a zis că transport nu-i, dar astăzi dimineața ne grăbea să mergem că a apărut transport.”

Femeia care i-ar fi organizat pe protestatari a refuzat să vorbească cu echipa noastră de filmare.

„– Marina, bună ziua. Am putea să discutăm cu dumneavoastră? – Nu, nu pot să discut cu voi. – Oamenii spun că ați fi unul dintre organizatorii protestului? – Eu nu organizez nimic. – Oamenii așa zic. – Care oameni? – Care stau acolo, la stație. – De ce mergeți din urma mea? Nu înțeleg.”

Veronica Roșca, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate crede că protestele sunt orchestrare și au drept scop destabilizarea Republicii Moldova.

„Astea nu sunt proteste, ci ultimele zvârcoliri a unei ramificații criminale. Ei utilizează nevoile și sărăcia oamenilor în interesul lor. Protestele trebuie să fie din intima convingere a protestatarilor, acestea sunt strict la solda și interesul celor care nu acceptă că R. Moldova se poate dezvolta ca stat funcțional, normal, cu instituții funcționale care să lucreze în interesul cetățeanului”, a declarat Veronica Roșca, deputat PAS.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, condamnă comportamentul agresiv manifestat în raport cu jurnaliștii.

„Un asemenea comportament agresiv din partea oricăror persoane față de jurnaliști este la limita penalului. Vă recomand să vă adresați poliției ca aceste persoane să fie anchetate conform legii. Mai mult decât atât, trebuie să fie anchetați și organizatorii acestor proteste din moment ce orice mișcare politică, partid sau organizație pune la cale un protest trebuie să asigure că acest protest nu încalcă drepturile altor persoane și drepturile jurnaliștilor care sunt scrise și protejate de lege”, a conchis Petru Macovei, directorul API.

Vă amintim că, nu este pentru prima data când protestatarii din nordul țării sunt mobilizați și transportați organizat la Chișinău pentru a-și manifesta „atitudinea civică”. Un caz similar a avut loc pe 19 februarie, atunci când mai mulți activiști ai Partidului Socialiștilor care urmau să participe la protestul organizat de Partidul ȘOR, PACE și Mișcarea pentru Popor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *