Lumea

VIDEO: Protestele din Egipt riscă să se transforme în război civil

Protestatarii din ambele tabere continuă confruntarea cu pietre în piaţa Tahrir. Sute oameni sunt răniţi. Martorii relatează că e o adevărată baie de sânge. Poliţia nu verifică pe nimeni. Suporterii lui Mubarak creează grupuri mici în mai multe pieţe ale oraşului. 

Agenţia AFP anunţă că în spital au ajuns peste 500 de persoane rănite în urma violenţelor de astăzi din Cairo. Ambulanţele încearcă să-i evacueze.


Sursa: Reuters

Noul ministrul egiptean al finanţelor, Samir Radwan, a declarat că opoziţia trebuie să accepte dialogul cu noul guvern. "Ei se tem să ducă tratative pentru că nu au program de administrare a economiei şi afacerilor externe", a spus Radwan. 

Două sticle de cocktail Molotov a fost aruncate în curtea Muzeului din Cairo. Protestele au loc în imediata apropiere de clădirea muzeului. Taberele de protestatari continuă să se atace cu pietre şi cocktail Molotov.

BBC Arabic scrie că oamenii care au sosit călare pe cai şi cămile erau muncitori la piramida din Giza. Ei sunt nemulţumiţi că protestele au alungat turiştii şi le-au afectat afacerile.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs: "Statele Unite ale Americii condamnă violenţele din Egipt. Ne îngrijorează faptul că au fost atacaţi jurnalişti şi oameni paşnici. Chemăm toată lumea să-şi modereze protestul". 

Suporterii lui Mubarak pătrund din toate părţile pe piaţa Tahrir încercând să alunge oponenţii regimului. 


Sursa: Getty Images

Liderul opoziţiei, Mohamed ElBaradei a cerut ca armată să se implice pentru a proteja protestarii paşnici. Soldaţii însă refuză să se intervină. Ei urmăresc din evenimentele din tancuri fără a susţine vreo parte în conflict. 


Sursa: Reuters

La Londra, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi Secretarul Generala al ONU, Ban Ki-Moon au condamnat degradarea situaţiei în Egipt. EI au chemat autorităţile egiptene să efectueze reforme politice în ţară şi să asigure o perioadă de tranziţie paşnică şi urgentă. 


David Cameron şi Ban Ki-Moon. Sursa: AP

Liderii opoziţiei afirmă că susţinătorii lui Mubarak sunt colaboratorii forţelor speciale îmbrăcaţi în civil. Aceştia au fost aduşi de autocare. Ei aveau cuţite, bâte şi brice.


Sursa: AP

Agenţia Al-Jazeera scrie că din piaţa Tahrir au fost evacuate circa 100 de persoane rănite.  

Situaţia în piaţa Tahrir rămâne instabilă. Pentru a linişti mulţimea, unii participanţi la protest folosesc megafoane. Ciocnirile violente au loc în vecinătatea muzeului de istorie din Cairo. Forţele de ordine au sporit securitatea edificiului cultural. Camioane militare au baricadat piaţa Tahrir pentru a despărţi grupurile pro- şi anti-guvernamentale. Oamenii continuă să arunce pietre unii în alţii. 


Sursa: AP

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe egipten, Hossam Zaki, a spus că autorităţile refuză să accepte recomandările venite din afară privind transferul imediat al puterii. 

La Cairo s-au auzit focuri de armă. Al-Jazeera scrie că e vorba de focuri de avertisment ale poliţiei pentru a opri ciocnirile violente.

Peste 10 persoane au fost rănite după suporterii preşedintelui egiptenan şi protestatarii antiguvernamentali au început să se arunce cu pietre, sticle şi tot ce le nimerea în mână, anunţă BBC News.  Mitinguri pro- Mubarak  au avut loc la Cairo şi Alexandria. 

Pe piaţa Tahrir au năvălit călăreţi pe cămile şi cai. În mijlocul mulţimii câţiva au fost daţi jos şi luaţi la bătaie de protestatari. 


Sursa: Getty Images

Jurnalistul Anderson Cooper de la postul de televiziune CNN Chanell a fost lovit cu bâte de simpatizanţii lui Mubarak, scrie guardian.co.uk. Şi alţi jurnalişti au fost bătuţi. Serge Dumont, reporterul publicaţiei belgiene Le Soir a fost bătut şi reţinut.

Ieri s-au adunat circa un milion de oameni în piaţa Tahrir. Egiptenii au cerut demisia imediată a preşedintelui Hosni Mubarak, care a promis astăzi că se va retrage în septembrie. Unii protestatari însă nu sunt mulţumiţi cu această decizie. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *