CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Putin apelează la „Buratino”. Noi imagini cu folosirea de către Rusia a controversatelor bombe termobarice în Ucraina

Armata rusă a publicat pe rețelele sociale imagini care arată folosirea de bombe termobarice împotriva trupelor ucrainene în regiunea Lugansk. Cunoscută și sub numele de „bomba cu vid”, arma termobarică este extrem de controversată, din cauza distrugerilor și efectelor pe care le produce. În prezent, bomba termobarică este considerată a fi cea mai puternică armă convențională (nenucleară). Armata lui Putin are lansatoare speciale de rachete termobarice TOS-1, poreclite „Buratino”.

Ocupanții ruși au atacat cu bombe termobarice pozițiile ucrainene de lângă un sat din apropiere de Svatove, în regiunea Lugansk. Respectiva localitate a fost eliberată de trupele Kievului săptămâna trecută.

Sistemele „Buratino” sunt considerate de către ruși „aruncătoare grele de flăcări” și pot lansa rachete termobarice pe o distanță de până la 9 kilometri.

Pe lângă efectele directe ale undei de șoc, bombele termobarice provoacă rupturi ale organelor interne și asfixiere în cazul persoanelor care se află în raza de acțiune a exploziei.

O bombă cu vid, sau o armă termobarică, este alcătuită dintr-un container care conține un gaz și două încărcături distincte.

Ajuns în zona țintei, primul detonator eliberează gazul din container, care se împrăștie și pătrunde în adăposturile sau fortificațiile nesigilate complet.

A doua încărcătură „aprinde” apoi respectivul gaz și provoacă o uriașă minge de foc și o undă de șoc în urma căreia oxigenul din aerul înconjurător este „aspirat”.

Rusia a fost acuzată încă de la începutul invaziei Ucrainei că a folosit bombe termobarice inclusiv împotriva țintelor civile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *