Internațional

VIDEO/ Rusia declară că Ucraina a rămas fără piloți militari. Răspunsul spectaculos al ucrainenilor

Una dintre agențiile de presă rusă TASS, afirma luni, 29 august, că practic toți piloții ucraineni au fost eliminați de forțele ruse însă, o nouă înregistrare video publicată marți de ucraineni arată cu totul altceva.

„Întregul personal operațional calificat al fostei aviații a Ucrainei – a avioanelor Mig-29, Su-27 și Su-25 aircraft – a fost practic eliminat de acțiunile eficace ale Forțelor Aerospațiale Ruse și sistemelor de apărare antiaeriană”, potrivit unei „surse diplomatico-militare” citate în urmă cu o zi de TASS.

Aceasta mai afirmă că Occidentul nu își va respecta promisiunea de a livra avioane de fabricație sovietică Ucrainei, aflate în dotarea forțelor aeriene ale unor state NATO din Europa de Est, transmite Hotnews.

Ucraina nu a primit deocamdată avioane de la alte țări

La începutul lunii iulie, premierul slovac, Eduard Heger anunțase că țara sa ar putea deveni primul stat care furnizează avioane de luptă Ucrainei de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie însă, deocamdată niciun stat nu și-a luat un angajament ferm în acest sens.

Declarațiile lui Heger au venit în contextul în care Slovacia va renunța la avioanele sale MiG-29 fabricate în URSS, spațiul aerian al țării urmând să fie protejat de Polonia și Cehia până la sosirea avioanelor F-16 americane achiziționate de Bratislava.

De asemenea, la rândul ei, Polonia anunțase la începutul lunii martie că dorește să își doneze avioanele MiG-29 forțelor armate ucrainene dar, Pentagonul a respins oferta ca acestea să fie transferate întâi în SUA și apoi în Ucraina, iar Varșovia se pare că a renunțat ulterior la această intenție.

Prin urmare, nu este clar la ce „promisiuni” se referă sursa citată de jurnaliștii de la TASS însă aceasta mai spune că Ucraina a fost forțată să apeleze la cadeți slab instruiți de la academia sa a forțelor aeriene din cauza numărului mare de piloți pierduți, lucru care a dus la „pierderi catastrofale în ceea ce a rămas din aviația ucraineană”.

Răspunsul piloților ucraineni la știrea difuzată de ruși

Forțele de apărare ucrainene au publicat astăzi, 30 august, o înregistrare video spectaculoasă care arată cum avioanele sale de luptă MiG-29 au început să folosească rachetele antiradar AGM-88 HARM pe care Kievul le-a primit din partea SUA.

Rachetele AGM-88 par să fie trase din lansatoarele în care în mod obișnuit s-ar afla rachete aer-aer R-27.

Menționăm că aceasta nu este prima oară când Rusia face astfel de afirmații privind succesele repurtate de forțele sale împotriva aviației ucrainene. Ministerul rus al Apărării anunța încă din luna mai că forțele rusești au doborât 165 de avioane militare ucrainene, un număr mai mare decât cel total pe care le avea Ucraina la izbucnirea războiului.

În bilanțul publicat miercurea trecută, când s-au împlinit 6 luni de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin, ministerul Apărării de la Moscova afirma că numărul avioanelor ucrainene pe care le-ar fi doborât a ajuns la 268, relatează sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *