Politică

VIDEO. Starea de urgență a creat un schimb de replici ACIDE între prim-ministru și Vlah. Recean: „Dvs. ați luat textul acesta din Kazan, Federația Rusă, când ați îmbrățișat ucigașii?Eu vă spun în felul următor: eu nu dau mâna cu ucigașii indiferent câte computere mi-au dăruit”

Miercuri, 24 mai, Guvernul Republicii Moldova a aprobat prelungirea stării de urgență cu 60 de zile (de pe 4 iunie), iar acest lucru a nemulțumit-o pe bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, revenită recent din Rusia, unde a avut întrevederi cu toată conducerea Republicii Tatarstan. Vlah i-a reproșat prim-ministrului Dorin Recean că ar cere abuziv prelungirea stării de urgență. În replică, prim-ministrul i-a amintit lui Vlah că s-a îmbrățișat cu liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, care este un promotor activ al războiului sângeros declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, scrie Ziarul Național.

Irina Vlah: Vreau să se precizeze pentru toată lumea de ce este nevoie de starea de urgență. Maia Sandu și dvs. ați declarat că în R. Moldova nu există riscuri de agresiune militară, că ați rezolvat și criza energetică. Totodată, în timpul stării de urgență ați organizat și un miting, cu participarea a mulți oameni. De asemenea, pe 1 iunie va avea loc Summitul Comunității politice Europene, în cadrul căruia vor participa circa 50 de lideri. Suntem într-o zonă de risc, sau nu suntem? Aici apar stadarde duble – pe de o parte declarați că nu există riscuri de securitate, iar pe de altă parte prelungiți starea de urgență. Sunt multe întrebări și nu înțelegem de ce se întâmplă așa.

Dorin ReceanDvs. ați luat textul acesta din Kazan, Federația Rusă, când ați îmbrățișat ucigașii? (Irina Vlah s-a întâlnit zilele trecute cu liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, care pe 17 aprilie nu a fost lăsat să intre în R. Moldova, pentru a face agitație pentru Victor Petrov, candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei n.r.)

Irina Vlah: Trebuie să știți că trebuie să învățăm permanent cultura politică. Eu dacă am pus o întrebare, atunci trebuie să răspundeți concret. Trebuie să ieșiși să vorbiți cu oamenii. Ei permanent pun aceste întrebări – de ce noi permanent prelungim starea de urgență. Deja a opta oară este prelungită această stare de urgență. Lumea nu înțelege.

Dorin Recean: Eu vă spun în felul următor: eu nu dau mâna cu ucigașii indiferent câte computere mi-au dăruit. Pe dvs. vă deranjează că având stare excepțională în R. Moldova noi nu permitem ucigașilor să intre în republică? Asta vreți să spuneți? Acum vă răspund: în următoarele 5-7 săptămâni ucigașii vor continua să intensifice acțiunile militare în Ucraina. Noi trebuie să avem grijă că atunci când avem riscuri de securitate să le putem gestiona. Da, reconfirm că nu există riscuri de escaladare militară la noi. Bucurați-vă, rușii nu vor putea să bombardeze R. Moldova. Dar, în continuare, noi putem avea riscuri de securitate. Atunci când Rusia va bombarda infrastructura energetică din Ucraina și noi vom fi deconectați cum veți activa dvs. în UTA Găgăuzia? Sau veți continua să veniți aici la Chișinău, unde sunteți mai aproape de generatorul de energie electrică. Există riscuri legate de securitatea R. Moldova și e obligația Guvernului să se asigure că are instrumentele necesare să intervină prompt. Mai aveți întrebări?

Irina Vlah: Eu nu am întrebări. Dar vreau să vă spun că sunteți unicul guvern care lucrează permanent în stare de urgență. În acești 30 de ani niciun guvern nu a lucrat în așa condiții. Nu aveți capacități să lucrați în regim normal? (în rusă n.r.) Și permanent atacați. Nici nu aveți capacitatea să purtați o discuție. Eu în calitate de membru al Guvernului pot pune întrebări. Credeți că e normal ca dvs. să citiți toate mesajele pe care le primiți în cadrul deplasărilor? Aveți un comportament incorect.

Dorin Recean: Lucrurile imorale nu vor fi tolerate.

Irina Vlah: De ce credeți că anume dvs. sunteți persoana care stabilește cum sunt mesajele mele?

Dorin Recean: Discuția aceasta o vom avea în privat, iar acum dacă mai sunt întrebări la acest proiect.

Irin Vlah: V-am întrebat și nu am primit răspuns.

Dorin Recean: Am răspuns. Ucigașii vor continua să bombardeze infrastructura din Ucraina. Asta ne va afecta și pe noi. Și pentru asta Guvernul are nevoie de mecanisme de intervenție, să protejeze toți cetățenii, inclusiv găgăuzii, ucrainenii, moldovenii, bulgarii și toți ceilalți cetățeni din R. Moldova. Asta solicită Guvernul. Punct.

Irina Vlah: Cum va avea loc Summitul Comunității Politice Europene, dacă există asemenea riscuri?

Dorin Recean: Noi am învățat să avem capacități de apărare. Instituțiile au învățat să facă față agresorului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Se pare ca madam Vlah are o mare frustrare .
    Inca nu gaseste moldoveanul potrivit gusturilor ei , care sa-l inlocuiasca pe Ivan sau pe Igor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *