Actualitate

VIDEO. „Tragem nădejde la Dumnezeu”. Autoritățile din Sîngerei, nemulțumiți de procesul de distribuire a lemnelor de foc de la Moldsilva

Autoritățile din raionul Sîngerei sunt nemulțumite de cum a fost gândit procesul de distribuire și vânzare a lemnelor direct de la Moldsilva. Astfel, în cadrul unei ședințe, primarii din Sângerei s-au întrunit pentru a găsi o soluție, transmite Nordnews.

În satul Cubolta, din cele 584 de familii, 300 sunt social vulnerabile sau bătrâni care nu-și pot permite cheltuieli suplementare.

„Am tizic de la oi. Tragem nădejde la Dumnezeu. Dacă iarna va fi așa cum au fost celelalte, mai foșcăim.”

„Când vom primi banii, mama primește compensații, atunci vom lua, dar așa încă nu avem posibilitatea. N-avem unde lucra. Dacă este astăzi de muncă – eu lucrez, dar mâine pot să nu lucrez. Se mai întâmplă așa. N-ai unde să te duci, toți se duc peste hotare”, spun oamenii.

Maria Șchiopu în vârstă de 67 de ani se plânge că nu are bani nici pentru lemne, nici pentru cărbuni.

„Nu știu cum va fi. Nu mă întrebați nimic. Cât au fost copiii mici am mai avut, dar acum…așa-i la bătrânețe. Mi s-a spus că trebuie copiii să-mi dea câte 200 de lei, dar cum să o facă dacă ei, săracii, n-au. Iată bumbărează, n-am nevoie să spun minciuni. E de la oi”, s-a plâns femeia.

Totodată, primarul spune că pentru cheltuieli mai mici, ar trebuie să aducă lemnele în sat cu un camion mare, dar asta nu rezolvă problema.

„Dacă vorbim despre 40 de metri ster și avem posibilitatea de a intra în pădure cu camionul, acesta ar putea transporta câte 20 de metri ster de lemn, adică ar aduce 40 de metri din doar două rute. Dacă accesul în pădure va fi limitat, va fi nevoie de tractor”, a declarat Alexandru Sîrbu, primarul c. Cubolta.

Pentru asigurarea cu lemne a persoanele social vulnerabile din raionul Sîngerei este nevoie de minim 36 de mii de metri ster.

„Transportul, oamenii care încarcă, descarcă, toate acestea presupun cheltuieli în plus. Din informațiile din presă și din alte surse, oamenii cunosc că lemnele costă 756 de lei. Când îi punem în situația să achite mai mult, apar nemulțumiri. Oamenii spun că îi ducem în eroare, că îi mințim”, a menționat Grigore Corcodel, președintele r. Sîngerei.

„Orice cetățean are dreptul să beneficieze de aceste lemne de foc, adresându-se la ocolurile silvice, fie primarilor, să achite prețul stabilit pentru fiecare categorie  de lemn, stabilit de stat, cu condiția de a-și asigura transportul”, a declarat Vladimir Rusu,  șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat.

Președintele Comisiei Economii, Finanțe și Buget a CR Sîngerei susține că soluția există, doar că este necesară implicarea guvernului.

„Să fie angajate niște companii de transport, care să asigure transportarea lemnelor. Pentru Sîngerei au spus că vor oferi patru mii de metri ster de lemn. Guvernul trebuie să identifice resurse financiare, să contracteze serviciile unei companii de transport. Astfel, lemnul să ajungă în toate localitățile”, susține Oleg Cernei, președintele Comisiei Economii, Finanțe și Buget a CR Sîngerei.

Vă amintim că statul compensează costurile de asigurare a populației cu lemne de foc. Guvernul va aloca 64,2 milioane de lei din Fondul de Rezervă Agenției „Moldsilva” pentru a nu permite creșterea prețurilor la lemne.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *