CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Ucrainenii acuză rușii că au lansat bombe cu fosfor asupra Bahmut. Imagini cu orașul acoperit de muniţie incendiară

Ocupanții ruși bombardează orașul Bahmut din estul Ucrainei cu muniţii incendiare cu fosfor, transmit vineră seară agențiile de presă ucrainene, scrie Hotnews.ro.

„Bahmut. Muniții cu fosfor. Nenorociți mizerabili. Aceeași situație a fost și la Mariupol. Când nu mai pot face nimic, trag cu muniții cu fosfor”, a scris pe Telegram Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, el publicând și un video cu imagini din Bahmut.

Mai multe înregistrări video cu orașul Bahmut atacat cu muniție incendiară – despre care nu se menționează când au fost realizate – au fost difuzate vineri seară de Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene, pe Telegram.

În același timp, serviciul de presă al Forțelor ucrainene pentru Operațiuni Speciale a transmis că unitățile lor continuă să apere orașul:

„Inamicul a folosit fosfor şi muniţie incendiară în Bahmut, încercând să şteargă oraşul de pe faţa pământului. Cu toate acestea, soldaţii din forţele speciale ucrainene şi din alte unităţi ale forţelor de apărare continuă să apere cu curaj oraşul. Şi în aceste condiţii, continuăm să distrugem inamicul”.

Anterior, Forțele Armate ale Ucrainei au raportat că au respins în cursul zilei de vineri peste 30 de atacuri rusești în trei direcții, scrie agenția Ukrinform.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la declanșarea războiului, inclusiv împotriva populaţiei civile, dar armata rusă a respins categoric.

De asemenea, rușii au fost acuzați că au folosit fosforul alb și la bombardarea fostei uzine Azovstal din Mariupol, precum și atunci când s-au retras de pe Insula Şerpilor.

Se vor retrage mercenarii Wagner?

Anunţul forțelor ucrainene vine în contextul în care Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner (cei care au condus asaltul rusesc ce durează de luni de zile asupra Bahmut) a făcut vineri o declaraţie surprinzătoare anunțând că îşi va retrage luptătorii din oraş pe 10 mai, din cauza pierderilor grele suferite şi a aprovizionării insuficiente cu muniţie.

Kievul nu-l crede însă pe Prigojin când spune că se retrage de la Bahmut și susţine că, dimpotrivă, Moscova aduce aici mai mulţi luptători Wagner din alte părţi, pentru că Rusia doreşte să captureze oraşul la timp pentru sărbătorirea Zilei Victoriei de săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al grupării estice a Forţelor Armate Ucrainene, a mai spus că Prigojin „minte” în legătură cu lipsa de muniţie a luptătorilor săi. El susţine că şeful Wagner „caută un motiv pentru a se retrage pur şi simplu de pe câmpul de luptă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *