Internațional

VIDEO/ Ucrainenii publică imagini cu muniție românească. Ministrul Economiei: Nu avem informații că acea muniție a fost livrată din România

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu militari ucraineni care folosesc muniție de artilerie produsă în România. Din imagini ar fi vorba despre obuze de calibrul 122 mm, produse de compania națională Romarm în 2022 și folosite pentru obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika, aflate în prezent în dotarea armatei ucrainene.

ACTUALIZARE 14:48 Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a declarat că au fost demarate „niște verificări” și că, în acest moment nu există informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România.

„E o imagine apărută pe net. Am demarat niște verificări și sub nicio formă nu avem informații că acea munitie ar fi fost livrată din România. Acel simbol nu are legătură cu România”, a declarat ministrul Economiei.

Imaginile, publicate pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care s-a specializat de la începutul invaziei ruse în Ucraina în agregarea tuturor clipurilor și fotografiilor publicate pe internet referitoare la acest conflict, prezintă interiorul unui astfel de obuzier, în care se observă și un proiectil de artilerie „în variantă puternic explozivă și cu fragmentare” românesc.

Acest model de obuz este prezentat pe site-ul Romarm, la capitolul ”muniție de artilerie” sub forma ”lovitură calibrul 122 mm cu încărcătură completă” sau ”cu încărcătură variabilă redusă”.

„ROMARM produce muniție de artilerie calibrul 122mm în varianta explozivă sau de iluminare pentru Howitzer sau D-30” conform site-ului companiei române de armament.

Presa ucraineană: România ”merită o recunoaștere mai mare” în privința ajutorului militar acordat Kievului

Pe 27 februarie 2022, la doar trei zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, președintele Klaus Iohannis declara că România trimite în Ucraina, alături de partenerii și aliații săi, ”muniție, combustibil, echipament militar, alimente și medicamente”.

În luna aprilie, ministrul de externe Bogdan Aurescu și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au fost întrebați în legătură cu ajutorul militar acordat de România Ucrainei. Kuleba a spus că ţara sa nu comentează ajutorul militar primit și că România a avut „o politică inteligentă”. La rândul său, Aurescu a spus că despre astfel de lucruri e bine să se vorbească public cât mai puțin.

În luna iunie, Klaus Iohannis a declarat, la o conferință de presă susținută la Kiev, alături de Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholtz, că România a făcut ”tot ce-i stă în putință” pentru a ajuta Ucraina, și a promis că acest lucru va continua.

În aceeași lună, într-un articol publicat în presa ucraineană, se arată că sprijinul oferit Ucrainei de România, de autorități dar și de cetățenii români, merită o recunoaștere mai mare.

Conform Kyiuv Post, România i-a sprijinit și ajutat pe ucraineni în toate felurile posibile, încă din primele zile ale războiului, țara noastră fiind una dintre principalele țări de tranzit pentru livrarea de armament și echipament militar venit sub formă de ajutor din Statele Unite. România este a treia cea mai mare țară de tranzit pentru livrarea de armament și echipament militar către Ucraina.

Luna trecută, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a mulţumit ”din toată inima” României pentru ajutorul dat Ucrainei încă de la începutul crizei generate de agresiunea militară a Rusiei.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *