UcrainaUE / Nato

VIDEO. Zelenski: „Nimeni nu i-ar înţelege pe liderii NATO dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi-a reiterat, în discursul de joi seara, 20 aprilie, adresat compatrioţilor, solicitarea fermă ca Ucraina să primească invitaţia de a adera la NATO la summitul de la Vilnius, din luna iulie, după ce în cursul zilei îi vorbise despre acest lucru şi secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a venit în vizită la Kiev, potrivit News.ro.

„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Este greu de spus a cui contribuţie la securitatea europeană şi euroatlantică este mai mare decât cea a soldaţilor noştri, bărbaţi şi femei ucraineni care apără libertatea cu preţul vieţii lor”, a subliniat preşedintele ucrainean. „Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care ne sprijină în acest sens”, a adăugat liderul de la Kiev.

De asemenea, el a mai spus că a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care joi, 20 aprilie, a venit în prima sa vizită în Ucraina de la izbucnirea războiului, despre apărarea Ucrainei, dar şi despre apărarea „întregii ordini internaţionale bazate pe reguli”.

„Ne pregătim pentru reuniunea de la Ramstein, iar poziţia domnului Stoltenberg este importantă. Ne pregătim pentru acţiunile noastre active pe linia frontului – acestea sunt inevitabile”, a arătat Zelenski, referindu-se la aşteptata contraofensivă ucraineană. „Ne pregătim, de asemenea, pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat pentru această vară, dar conţinutul său este în curs de elaborare acum. Ne pregătim prin astfel de întâlniri, prin contacte la diferite niveluri pe care le întreţinem cu partenerii noştri”, a explicat Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a menţionat că în cursul serii s-a adresat şi parlamentului mexican, Mexicul fiind a doua democraţie din regiunea Americii Latine pe care o abordează, după Chile, în demersul său de a-şi lărgi sprijinul internaţional într-o zonă în care Rusia are influenţă şi care a fost mai reticentă în a ajuta Kievul.

„Tocmai m-am adresat Parlamentului mexican, iar aceasta este a doua adresare de acest fel în regiunea Americii Latine. Sunt recunoscător Mexicului pentru atenţia acordată Ucrainei şi pentru susţinerea punctului nostru de vedere cu privire la securitatea internaţională, la necesitatea unei unităţi cât mai largi a lumii pentru a proteja dreptul internaţional. Pentru că, dacă legea nu funcţionează, ameninţarea la adresa vieţii nu va face decât să crească. Bandiţii şi agresorii vor deveni şi mai îndrăzneţi. Trebuie să împiedicăm acest lucru”, a arătat președintele Zelenski.

„De fapt, discuţiile cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care au avut loc astăzi la Kiev, au fost consacrate aceleiaşi probleme -.apărarea Ucrainei, apărarea întregii ordini internaţionale bazate pe reguli, apărarea vieţii”, a conchis şeful statului ucrainean.

„Ucraina a făcut totul pentru a se asigura că cererea noastră (de aderare la NATO – n.r.) este acceptată”, a asigurat Volodimir Zelenski.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *