InternaționalROMÂNIA

Viktor Orban este în Georgia, unde cele două guverne au o şedinţă comună. Un subiect cheie al discuţiilor va fi proiectul cablului submarin pentru energie, la care participă şi România

Premierul Viktor Orbán s-a deplasat în Georgia pentru a participa la prima şedinţă comună a guvernelor ungar şi georgian, unde principalele subiecte vor fi dezvoltarea relaţiilor economice şi securitatea energetică, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului, transmite News.ro.

Pe lângă dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale, un subiect cheie al discuţiilor va fi proiectul “Coridorul pentru energie verde – Black Sea Submarine Cable” referitor la cooperarea între Ungaria, România, Georgia şi Azerbaidjan, care va permite în viitor transportul de energie verde din Azerbaidjan spre Ungaria – a adăugat şeful biroului de presă.

Un acord în domeniul energiei verzi a fost semnat, în decembrie anul trecut, la Bucureşti, de premierii din România, Georgia, Ungaria, dar şi de preşedintele din Azerbaidjan, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Acordul conturează detaliile pentru relizarea proiectului cablului submarin de transport de energie din surse regenerabile. Este vorba despre un cablu de aproape 1.200 de kilometri, urmând a fi realizat în şase ani.

În cadrul programului său de două zile în Georgia, Viktor Orbán va avea şi o discuţie bilaterală cu premierul georgian Irakli Garibaşvili.

Decizia organizării şedinţei comune a guvernelor ungar şi georgian a fost luată cu ocazia vizitei oficiale a premierului georgian în Ungaria, în octombrie anul trecut, când cei doi prim-miniştri au semnat un acord de parteneriat strategic – a reamintit Bertalan Havasi.

Cu ocazia şedinţei comune a celor două guverne vor fi semnate cinci acorduri bilaterale, potrivit MTI.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *