Viorel Chetraru, directorul CCCEC: Noi am scormonit un muşuroi, ceea ce-i doare şi-i deranjează pe toţi
– Dle Viorel Chetraru, cum explicaţi faptul că judecătoriile Ştefan-Vodă şi Centru au decis să nu-l aresteze pe Victor Busuioc – prima persoană care a împuşcat într-un ofiţer al CCCEC, aflat în exerciţiul funcţiunii? Poate că într-adevăr Busuioc este nevinovat?
– Aşa cum în procesul respectiv este vizat un angajat de-al nostru, ar fi mai bine ca eu să nu dau aprecieri. Îmi voi permite să observ că, în acest caz, se face evidentă o atitudine anormală din partea unor autorităţi care s-au lăsat influenţate de manipulările de opinie lansate, în cel mai obraznic şi unilateral mod, fără probe sau argumente. În rest, poţi să fii sau nu de acord cu o decizie judecătorească, dar o primeşti ca pe un fapt împlinit. Cum reacţionezi personal la aceasta – te priveşte.
– Cine este autorul acestor manipulări de opinie?
– Mă refer la cei care au influenţat opinia publică, propunând o abordare unilaterală a incidentului de la Ştefan-Vodă, fără să ia în vedere circumstanţele obiective. Ne confruntăm cu o situaţie regretabilă, creată de atitudinea negativă a societăţii care taxează din start cu neîncredere orice acţiune a instituţiilor de forţă. Şi aici nu e vorba doar de CCCEC. Asta se întâmplă pentru că, în ultimii ani, modul în care au acţionat acestea în raport cu societatea, inclusiv la 7 aprilie 2009, nu întotdeauna a fost corect. Mă refer şi la cazurile când aceste autorităţi au făcut abuz de putere, au maltratat cetăţenii etc., fiind criticate dur de către societate. În consecinţă, avem ceea ce avem – nivelul de încredere al cetăţenilor faţă de autorităţile statului este unul foarte jos, ceea ce ne-o confirmă şi sondajele. Cred că şi din acest motiv mass-media au reflectat unilateral tragedia de la Ştefan-Vodă.
– Totuşi, unele instituţii media au lansat campanii evidente în susţinerea lui Busuioc…
– Nu-mi este indicat mie să fac asemenea aprecieri, dar, pe bună dreptate, campania despre care vorbiţi este cu siguranţă unilaterală. Mai mult, ea este încurajată de reacţia unor instituţii ale statului care au fost obligate să asigure securitatea economică a ţării pe segmentul respectiv. În loc să investigheze problemele depistate de noi, din cauza cărora reuşesc să intre în RM uriaşe loturi de marfă de contrabandă, unii au adoptat o strategie de confruntare directă cu CCCEC, prin lansarea unor acuzaţii nefondate, prin publicarea unor comunicate schimonosite, bazate inclusiv pe minciună. Astfel, reacţia neînţeleasă faţă de acest eveniment a instituţiilor abilitate să asigure securitatea statului în sudul RM denotă probleme foarte grave, care pur şi simplu nu pot fi ignorate. Adică noi le-am arătat problema, iar ei, în loc s-o rezolve, ne atacă…
– Serviciul Grăniceri afirmă că niciun angajat de-al lor nu a fost implicat în cazul de contrabandă de la Tudora, pe când CCCEC susţine că doi grăniceri au fost reţinuţi. Pe cine să credem?
– Un grănicer este arestat în izolatorul nostru. Vreţi să vi-l arăt? Altul are calitate de martor, deoarece colaborează cu ancheta. Ambii sunt grăniceri simpli.
– Câte persoane fac parte, de fapt, din gruparea de contrabandişti din sudul ţării?
– Noi am reţinut zece persoane implicate nemijlocit în procesul de transportare a mărfii peste frontieră, dar sunt mai mulţi. Schema e simplă: eu am nevoie de marfă, ţi-o comand, tu mi-o aduci şi, ulterior, eu o vând fără acte de origine şi neachitând taxele şi impozitele la buget. Avem probe veridice care atestă modul de operare al acestor indivizi: unitatea de transport pleacă la Odesa, ia marfa, apoi traversează frontiera nestingherit, nu prin punctele de trecere, dar prin Zona Verde. Într-un singur microbuz încape marfă în valoare de la 500 de mii până la un milion de lei! Asemenea cazuri se înregistrează de mai multe ori pe lună! Concluziile să şi le facă cine vrea…
– Bine, dacă e aşa, ce interes ar putea să aibă unele mass-media, dar şi judecătorii, să-l apere pe Busuioc?
– Eu nu-mi permit să comentez poziţia judecătorilor, dar cred că aceasta a fost manipulată de opinia publică, construită de mass-media. Deoarece astăzi orice judecător, procuror, poliţist sau funcţionar public trebuie să aibă foarte mult curaj ca să meargă contra curentului. Astfel, riscă să întoarcă opinia publică contra sa. Cât ţine de jurnalişti, să am iertare, dar orice instituţie media trebuie să-şi asigure un câmp de acoperire ca să poată obţine publicitate şi să existe. Câmpul de acoperire nu-l poţi vinde cu ştirea că a răsărit soarele. De aceea jurnaliştii, inclusiv dumneata, sunt „setoşi” de sânge şi evenimente extraordinare… Dacă acestea lipsesc, le creaţi voi. Iar dacă aveţi o opinie contra instituţiilor statului, nimeni nu vrea să se pună în poară cu voi. Mai mult nu vă interesează nimic. Am rămas perplex atunci când CCCEC a sponsorizat montarea unui spectacol despre corupţie şi a invitat o sumedenie de jurnalişti la premieră, dar niciunul nu a scris vreun rând…
– Să înţelegem că Busuioc este protejat de cineva dintre înalţii demnitari?
– Îmi rezerv dreptul să nu răspund la această întrebare…
– Cum apreciaţi comportamentul ofiţerului Dumitru Stoica, ofiţerul rănit în cap în timpul operaţiunii de reţinere a lui Alexandru Busuioc?
– Procuratura Generală a dispus un şir de expertize, inclusiv balistice, care vor da răspuns la mai multe întrebări, aşa cum există divergenţe în depoziţiile acestui Busuioc, în cele ale fiului său şi în datele atestate de către angajaţii noştri. Eu îi mulţumesc Domnului că Dumitru Stoica este în viaţă! Am tot respectul pentru el că, în pofida situaţiei critice, a avut suficient sânge rece şi calm pentru a asigura protecţia angajaţilor CCCEC, care erau în spatele lui: băieţi tineri, neechipaţi, neînarmaţi. Mergând în această misiune, niciunul dintre ei n-a crezut că li se va opune rezistenţă armată. Scopul operaţiunii era doar de a stabili locul depozitării mărfii aduse prin contrabandă şi de a reţine bănuiţii. Anterior, Centrul a făcut mai multe percheziţii la domiciliile acestor indivizi, dar niciodată nu s-a ajuns până aici. Armele noastre sunt pixul şi creierul, nu pistoalele şi focul.
– Din ce surse financiare a fost plătită asistenţa medicală acordată lui Dumitru Stoica?
– El are asigurare medicală şi toate intervenţiile chirurgicale de până acum i-au fost făcute din contul acesteia. E clar că noi, colegii lui, am colectat bani ca el să beneficieze de o îngrijire bună, de medicamentele necesare. I-am plătit 20 de mii de lei din fondul de asigurare. Îmi cer scuze în faţa familiei sale, pentru că Dumitru s-a pomenit în asemenea situaţie din cauza instituţiei…
– Cum va reacţiona CCCEC, dacă instanţa îl va absolvi de orice vină pe Victor Busuioc?
– Acţiunile CCCEC vor fi în strictă conformitate cu cadrul legal. Vom respecta decizia instanţei şi ne vom vedea de treabă, chiar dacă pentru noi acesta e un caz excepţional. Niciodată vreun angajat al nostru nu a fost împuşcat într-un mod atât de obraznic – şi nu în deget sau picior, ci în cap şi în regiunea inimii. Cu foc direct! În ciuda acestui fapt, niciun colaborator al CCCEC, care a fost la faţa locului, nu a fost întrebat de procurori, la acel moment, ce s-a întâmplat, de fapt, la Tudora. Mai mult, pe nimeni parcă nu-l interesează cum a obţinut permis de portarmă un om cu un background foarte dubios. La 11 aprilie, când s-a întâmplat tragedia, eu mă aflam într-o misiune de serviciu la Strasbourg. Aflând despre cele întâmplate, m-am întors imediat la Chişinău. Am venit, formându-mi părerea din presă, crezând că angajaţii mei şi-au depăşit competenţele. Dar când am intrat în esenţă, am rămas fără replică. Da, am şi eu unele întrebări la ei, la nivel de organizare a urmăririi penale. De exemplu, de ce s-au dus acolo ca la plimbare dacă i-au documentat pe acei indivizi luni întregi şi au ştiut că e vorba de un sistem din care toată lumea mănâncă, de un muşuroi pe care noi l-am scormonit, ceea ce îi doare şi îi deranjează pe toţi. În genere, de contracararea contrabandei ar fi mai bine să se ocupe vama, MAI, grănicerii, dar nu noi. Cu toate astea, sunt convins că vom clarifica fiecare situaţie de genul ăsta. Am informat şi conducerea ţării despre situaţia respectivă. Cel puţin la nivel de comunicare, înţelegere este. Toţi înţeleg că nu e normal ca cineva care a tras într-un om al statului aflat în misiune, cu intenţia vădită de a-l omorî, să rămână la libertate…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!