Bună Dimineața

Vizitați-l, vă garantez, o să mai vreți!

Am ajuns în Iași sâmbătă pe la amiază, a fost o zi ploioasă însă aceasta nu i-a răpit din farmec, ci din contra – am înțeles că ploaia în oraș nu înseamnă noroi, inundații, căderi de copaci și ambuteiaje kilometrice.

Primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat a fost vechea Mănăstire Cetățuia, care la drept vorbind, de când am observat-o din autocar nu m-a lăsat sa îmi desprind ochii de ea. O adevărată capodoperă de artă din secolul al XVII-lea. Mănăstirea este înconjurată de un zid ce și-a păstrat arhitectura încă de la zidire. Fiind așezată pe unul din cele șapte dealuri ale Iașului, aceasta deschide o panoramă de vis pe care ai privi-o o veșnicie. Fiind o bijuterie turistică a Iașului, ea te vrăjește prin turnul ce stă la intrarea în ogradă, un turn ce ademenește ispititor să îl descoperi centimetru cu centimetru. Biserica unde se petrec de obicei slujbele este îngrijită cu pioșenie de măicuțele ce slujesc acolo și datorită cărora frescele de sute de ani și acum mai uimesc vizitatorii.

După ce mi-am bucurat sufletul cu aceste locuri pitorești care sunt cu adevărat carte de vizită a Iașului am pornit spre centrul orașului. Primul lucru pe care l-am observat au fost zecile de biserici care se află aproape una lângă alta, iar distanța foarte mică dintre ele nu le face deloc să semene, deoarece sunt atât de diferite, fiecare cu simboluri și motive ce nu se repetă. Ele sunt diferite și prin religia care se promovează în ele, sunt și ortodoxe și catolice și lipovene, desigur că este și o sinagogă chiar în centrul lui. Eu fiind pentru prima dată în Iași nu m-am așteptat să găsesc astfel de minunății arhitecturale. Un alt lucru care m-a uimit au fost micile tramvaie care la noi în Chișinău nu mai sunt de mult , deși ar prinde bine…

O altă bijuterie a acestui centru cultural este Palatul Culturii, recent renovat și deschis publicului. Despre frumusețea și originalitatea arhitecturală a acestui palat s-a dus vestea peste mări și oceane și nu în zadar, el având un stil foarte divers îmbinat de cel neogotic, romantic și neobaroc. Palatul include mai multe muzee pe care poți să le vizitezi la un preț rezonabil, iar priveliștea merită orice bănuț plătit, așa că ori de câte ori ați avea ocazia să vizitați orașul, neapărat să treceți pe la palat. Scările palatului, frumos completate de grădina lui, te duc încet spre cel mai mare centru comercial din oraș și unul din cele mai mari din România, Palas Mall – raiul pentru un shopping pe cinste, unde își vor găsi lucrurile preferate chiar și cele mai pretențioase femei.

Dacă e să vorbim despre bucate tradiționale românești, nu am avut ocazia să merg în vreun local cu mâncare românească însă veți putea cu ușurință potoli foamea în foodcourt-ul din mall cu prețuri ca pentru un student.

Pe parte opusă a centrului comercial se află strada pietonală. Am avut marele noroc să merg la Iași când acesta își sărbătorea zilele orașului. În acele zile Iașul se transformase într-un mini târg de lucruri confecționate de meșteri, cu mâncare gustoasă și foarte aromată și cu sute de oameni plini de voie bună ce nu se grăbeau și zâmbeau celor care le veneau în întâmpinare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *