Actualitate

Vlad Filat: „Putem spune că am depăşit statutul de ţară izolată pe plan extern”

„Creditele foarte avantajoase” sunt pentru o perioadă de cinci-zece ani, cu o rată a dobânzii de până la 1,2%. În suma totală sunt incluse tranşele din acordul cu FMI în valoare de 574 mln. USD, eşalonate pe o perioadă de trei ani; 262 mln. dolari din acordul de asistenţă nerambursabilă din partea Guvernului SUA pentru implementarea Programului „Compact” şi cele 102 mln. euro promise de preşedintele României Traian Băsescu în timpul vizitei oficiale în RM. Celelalte sume vor veni din partea Comisiei Europene – 550 mln. euro, a statelor donatoare din UE şi a organizaţiilor internaţionale (Banca Mondială, ONU, Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii).

Suma de 2,6 miliarde de dolari va fi acordată în perioada de până în 2013. Premierul nu a precizat câţi bani vor veni în RM până la finele anului. „Aceşti bani vor veni în Moldova atâta timp cât ţara noastră va avea acelaşi parcurs european, indiferent ce partid se va afla la guvernare”, a răspuns el la întrebarea reporterului TIMPUL. Conform priorităţilor stabilite de partenerii de dezvoltare, suma promisă va merge pentru consolidarea sistemului judecătoresc, combaterea corupţiei, liberalizarea economiei, reabilitarea infrastructurii drumurilor, sistemelor de alimentare cu apă, agricultură, sănătate, energetică, protecţie socială, educaţie şi reforma descentralizării regionale.

„A fost o săptămână de succes, în urma căreia am obţinut foarte clar acel sprijin de care avem nevoie. Putem spune că am depăşit statutul de ţară izolată pe plan extern. Sunt mândru pentru R. Moldova şi cetăţenii ţării noastre”, a declarat Vlad Filat. Şeful cabinetului de miniştri s-a arătat foarte optimist şi a menţionat că „vrem să trecem imediat la implementarea proiectelor şi reformelor” convenite în capitala europeană. Totodată, prim-ministru a anunţat că mai multe ţări urmează să adopte decizii finale în ceea ce priveşte un eventual suport pentru RM. El a menţionat exemplu Azerbaidjanului care a anunţat zilele trecute ca va sprijini Chişinăul cu un milion de dolari SUA.

La rândul ei, Melanie Marlett, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, care a organizat împreună cu Comisia Europeană forumul donatorilor, a spus, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că la Bruxelles Chişinăul s-a angajat cu adevărat în administrarea reformelor. „Moldova merită sprijin deplin din partea întregii comunităţi internaţionale pentru relansarea economiei şi pentru a-şi realiza visul ei de a se integra în UE”, a menţionat Marlett. Potrivit sursei citate, Banca Mondială a anunţat că va acorda ţării noastre 300 mln. dolari SUA. „Dorinţa noastră e ca în Moldova să nu existe sărăcie, ci o mulţime de oportunităţi şi investiţii”, a adăugat ea.

Wolfgang Behrendt, şeful Secţiei politică şi economie din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, a menţionat că, în cadrul vizitei la Bruxelles, s-a convenit ca negocierile pe marginea liberalizării regimului de vize să înceapă la 15 iunie la Luxemburg.

Vlad Filat a anunţat că pe parcursul săptămânii trecute s-a întâlnit cu şapte comisari europeni, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. El a lăsat să se înţeleagă că pentru structurile europene recomandările Comisiei de la Veneţia sunt foarte importante. „Urmează să respectăm aceste recomandări şi să fim în strictă conformitate cu norma legală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *