Vladimir Voronin: „Mai bine alegeri anticipate decât referendumurile propuse”
T.: Dle. Voronin, cum calificaţi atmosfera în care a început noua sesiune parlamentară?
V.V.: Mare deosebire cu ceea ce a fost până acum nu observăm nici în agenda proiectelor de legi propuse pentru a fi discutate şi aprobate în Parlament, nici în comportamentul multor deputaţi. Dimpotrivă, noi avem impresia că situaţia este mai anevoioasă decât a fost până acum. Ea reiese din mai multe momente legate de ceea ce se petrece în societate şi, în primul rând, în acele cazuri care au avut loc şi nu sunt până acum dezlegate și apreciate la justa valoare.
Eu mă refer la miliardul dispărut, legea reformei sistemului de pensii, multe proiecte de legi legate de sistemul juridic din țară, dar şi abuzurile de serviciu din partea membrilor cabinetului de miniștri. Noi înaintăm moțiunile respective, dar ele nu trec, pentru că majoritatea nu permite, chiar dacă acești miniștri merită să meargă direct la Procuratură. Situația aceasta din Parlament agravează serios situația din țară sau este consecință directă a situației din țară. Nu avem nici un domeniu în care am putea spune că s-a progresat sau s-a mișcat înainte.
T.: Dacă s-ar propune sistemul mixt, PCRM ar susține?
V.V.: Și în primul caz când se propune sistemul uninominal și în cazul sistemului mixt se diminuează baza politică a statului, care o reprezintă partidele. Se ignorează partidele politice, se ignorează opinia cetățeanului, exprimată prin aderarea lui la un partid sau altul. Cu aceste propuneri și modificări, nu o să fim de acord. În țară problemele politice trebuie să fie hotărâte de către partide, dar nu de persoane care pot fi sau sunt corupte și influențate ușor. Rolul principal în toate aceste chestiuni legate de sistemul electoral trebuie să aparțină partidelor, dar nu jumătate la jumătate. Jumătățile niciodată nu dau nici un folos. Multe țări au făcut astfel de experimente, iar ulterior au trecut înapoi la partide.
T.: Cum comentați intenţia lui Igor Dodon de a desfăşura două referendumuri (unul în problema împuternicirilor suplimentare pentru Preşedinte de a dizolva Parlamentul şi altul în problema anulării Legii ce pune întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar pe umerii cetăţenilor)?
V.V.: Acestui Președinte ales cu încălcările Constituției, mai mult artificial, nu-i rămâne decât să ceară alte împuternici, pentru nu o să le poată rezolva, cât de mult nu s-ar umfla în pene. Îi rămâne doar să propună diferite chestii și aici tot e o prostie. El știe și noi știm că nu o să treacă aceste propuneri. Doi – orice referendum trebuie bine pregătit, mai mult costă o sumedenie de bani, dar și trebuie să se bazeze pe niște principii foarte serioase, începând de la principii constituționale, dacă într-adevăr atrage atenția întregii societăți, dar nu pe ambițiile cuiva. În așa condiții se petrec referendumuri, când se vede că societatea e divizată în două părți și, pentru a le uni, se propune referendum. Dacă tu nu ai ce propune și nu ai ce face acolo în Președinție, pentru că nu ai nici majoritate în Parlament și nici împuterniciri constituționale, poate e mai bine să găseşti o undiță şi să te duci să prinzi pește, ori să taci aşa cum a tăcut d-l Timofti.
citiți în continuare pe tribuna.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!