Vodka ruseasca a implinit 145 de ani

Pe 31 ianuarie 1865, exact cu 145 de ani in urma, renumitul chimist rus, Dmitri Mendeleev, a sustinut teza de doctorat pe tema „Conditionarea reciproca dintre spirt si apa”. Rezultatul studiului i-a adus titlul de profesor la catedra de chimie a Universitatii de Stat din Peterburg. Mendeleev a descoperit ca aceasta bautura trebuie sa aiba un continut alcoolic de 38%. Dar, pentru ca pe vremea lui, bauturile alcoolice erau taxate pe baza de tarie, procentajul a fost rotunjit la 40%, pentru a face mai simpla calcularea taxei.
Chimistul rus considera ca 150 de grame de vodka sunt suficiente pentru un om. Conform datelor Ministerului Sanatatii a Rusiei, astazi doar unui singur rus ii revin 18 litri de spirt curat pe an. Pana in 1911, vodka reprezenta 89% din toate bauturile alcoolice consumate in Rusia. Acest nivel a scazut de-a lungul secolului XX, dar a ramas considerabil. Ucazurile antialcoolice nu au putut opri motorul economiei de piata al Rusiei, care a fost mereu bautura.
Vodka (din rusa ?????, in trad. „apsoara”) este un lichid transparent ce contine apa si etanol purificat prin distilare — uneori distilare multipla — de la o substanta fermentata din cartofi, cereale (de obicei grau sau secara) sau sirop de sfecla de zahar, plus o cantitate nesemnificativa de alte substante, precum arome sau impuritati. Desi votca este traditional bauta simplu in Europa de Est, popularitatea ei prin alte parti se datoreaza folosirii acesteia in cocktailuri precum Bloody Mary, votca martini si altele.
Inainte de anii 1950, vodka era rar consumata in afara Europei. Pana in 1975, vanzarile ei in S.U.A. le-au eclipsat pe cele ale bourbonului sau ale whiskey-urilor, anterior cele mai populare tarii si native acelei tari. In a doua jumatate a secolului al XX-lea, vodka si-a datorat popularitatea in mare parte reputatiei sale de bautura alcoolica ce „te lasa fara suflare” – cum ar spune unii -, neramanand niciun miros de tarie detectabil in respiratie.
Mai jos, puteti vedea cum luptau sovieticii cu alcoolismul prin afise sociale.