Internațional

Volodimir Zelenski: Germania va transfera sisteme Patriot în Ucraina. „Generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara, 30 noimebrie, că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina, o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Olaf Scholz. Anterior, Polonia ceruse Germaniei să transfere echipamentul de apărare Kievului, după ce Berlinul oferise Varșoviei sisteme Patriot în urma incidentului cu racheta rătăcită de la granița cu Ucraina. Prezent la reuniunea NATO de la București, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut din nou sisteme avansate de apărare antiaeriană, menționând printre altele și sistemul avansat Patriot, relatează Hotnews.

„Astăzi am avut o nouă şedinţă a Statului Major. Principalele probleme sunt regiunea Doneţk, regiunea Lugansk, regiunea Harkov, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, teritoriile de pe linia frontului şi frontiera noastră de stat. Analizăm intenţiile ocupanţilor şi pregătim o contramăsură – o contramăsură chiar mai puternică decât acum”, a declarat liderul de la Kiev în mesajul video pe care îl transmite ucrainenilor în fiecare seară.

De asemenea, el a precizat că se pregăteşte o nouă aprovizionare a militarilor şi este luată în calcul furnizarea de noi echipamente şi muniţii.

”Am organizat separat o reuniune pe probleme de energie şi comunicaţii. Înregistrăm rezultatele a ceea ce s-a făcut deja pentru a ne proteja sistemele. Pregătim noi soluţii. De asemenea, pregătim noi soluţii pentru a preveni orice ocazie pentru Rusia de a manipula viaţa internă a Ucrainei. Vom oferi detalii în timp util”, a mai declarat el.

Liderul ucrainean a anunţat că are „două ştiri internaţionale foarte importante” pentru ucraineni. Una este legată de Canada, care a emis obligaţiuni speciale în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni pentru susţinerea datoriei suverane a Ucrainei, iar a doua vine din Germania, unde Bundestagul a recunoscut Holomodorul (marea înfometare a ucrainenilor din timpul lui Stalin) drept genocid, relatează sursa citată.

„Am dori să lăudăm încă o decizie a Germaniei, care va deveni cu siguranţă istorică, – de a transfera sistemul Patriot în Ucraina. Toate generaţiile de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, precum şi unei întregi generaţii de politicieni germani moderni”, a adăugat Zelenski, în încheierea mesajului său, fără a da alte detalii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *