CSI / Rusia

Volodin „sluga lui Putin” propune confiscarea bunurilor rușilor plecați în străinătate pe fondul războiului în Ucraina

Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară), Viaceslav Volodin, a propus vineri, 13 ianuarie, modificarea Codului Penal al Rusiei pentru a putea să fie confiscate bunurile ruşilor care au părăsit ţara sub acuzaţiile de incitare la extremism, reabilitarea nazismului sau ”discreditarea” armatei ruse, relatează postul de televiziune pe internet Nastoiaşcee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty şi Voice of America, şi agenţia de presă EFE.

”Obiectivul acestor oameni este să câştige bunăvoinţă şi să încerce să-şi păstreze starea de bunăstare în străinătate”, susţine Volodin, un apropiat al dictatorului Putin, într-o postare pe Telegram.

Volodin a mai declarat că unii dintre ruşii care au părăsit ţara după declanşarea campaniei în Ucraina ”denigrează Rusia, pe locuitorii şi soldaţii săi şi îi susţin în mod deschis pe răufăcători, nazişti şi ucigaşi”.

Acesta mai subliniază că declaraţiile împotriva ţării şi a militarilor săi pot fi considerate ”apeluri la extremism, reabilitarea nazismului sau discreditarea forţelor armate”, delicte prevăzute de Codul penal rus.

”După cum arată practica, măsurile de răspuns existente (la aceste infracţiuni) sunt insuficiente”, consideră Volodin, potrivit căruia ”canaliile care au plecat trăiesc confortabil” în afara ţării datorită Rusiei şi a veniturilor pe care le primesc din ţară, ”permiţându-şi în acelaşi timp să denigreze public Rusia” şi să-i insulte pe soldaţii şi ofiţerii acesteia.

”În această situaţie ar fi oportun să fie inclusă în articolele respective din Codul penal confiscarea bunurilor pe care ticăloşii le deţin în Rusia, suficiente pentru a compensa prejudiciul cauzat”, a declarat el.

Andrei Klişas, şeful Comisiei pentru legi constituţionale şi construcţia statului din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), consideră că este posibilă punerea în practică a acestei idei după modificarea Codului penal.

Mii de ruşi au plecat din ţară spre Armenia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Turcia după ce Vladimir Putin a ordonat o ”mobilizare parţială” la 21 septembrie 2022 pentru a nu fi trimişi pe frontul din Ucraina.

În ultimul timp, oficiali de rang înalt din Rusia au început să-i numească pe aceştia drept ”trădători”, notează postul de televiziune citat. Astfel, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a propus ca cei care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizare să nu mai fie lăsaţi să intre în Rusia ”până la sfârşitul zilelor lor”, iar preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, propusese anterior majorarea impozitelor pentru această categorie de cetăţeni.

De la începutul anului 2022, circa 100.000 de specialişti IT au părăsit Rusia, autorităţile de la Moscova încercând în prezent să-i facă să revină în ţară. În acest scop, din decembrie, Ministerul Dezvoltării Digitale rus discută cu reprezentanţi ai societăţilor şi companiilor un pachet de măsuri pentru revenirea lor, între care exceptarea de la recrutarea în armată şi achitarea zborului înapoi în Rusia, relevă Nastoiaşcee Vremea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Bine că nu sunt executati… Dar ce zice constitutia ?? Proprietatea privată e sfîntă ??? Dar mai sunt și alte metode de educare patriotică. Generalul rus Lebedy spunea în timpul vieții că războiul poate fi oprit, dacă înalții demnitari își vor trimite pe prima linie fiii. Atunci fiecare parte va înțelege rostul acestui război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *