ActualitateEconomie

Vom avea sau nu gaz de la 1 mai? Spînu: Gazprom nu ne răspunde, pregătim planul B

Vicepremierul Andrei Spînu spune că Republica Moldova nu are niciun răspuns de la Gazprom dacă, începând cu data de 1 mai, contractul de achiziție a gazului va fi reziliat sau nu. Acesta spune că întrucât acțiunile concernului rus sunt complet imprevizibile, Guvernul se pregătește serios de procesul de achiziție a gazului din surse alternative. Vicepremierul spune că dacă Republica Moldova va fi pusă în situația de a-și procura gaz și energie electrică la prețul de piață, acesta va constitui prețul independenței Republicii Moldova”, notează IPN.

Potrivit protocolului adițional contractului semnat cu Gazprom, până la data de 1 mai, partea moldovenească urma să realizeze un audit al datoriilor istorice ale Moldovagaz față de compania rusească, în baza căruia urma să fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor.

Potrivit reprezentanților Guvernului, războiul din Ucraina ține la distantă companiile străine de audit, care nu acceptă să vină acum în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Chișinăul nu reușește să respecte prevederile contractuale. Andrei Spînu spune că există probabilitatea ca Gazprom să rezilieze contractul.

„Noi nu ne asumăm datoria fără audit. Din perspectiva securității energetice, după 1 mai nu există riscul să rămânem deconectați de la gaz sau energia electrică. Chiar dacă Gazprom va decide să rezilieze contractul, noi vom avea de unde achiziționa gaz, la preț de piață. Acum noi încercăm să găsim cea mai ieftină și convenabilă alternativă. În același timp, am trimis o scrisoare și înainte, și după război ca Gazprom să spună foarte clar ce are de gând să facă cu contractul. Dacă contractul se reziliază, noi începem procesul de achiziție de pe piață cu ceva timp înainte și era corect să avem o scrisoare prin care să ni se spună clar. Din păcate, nu avem răspuns și noi ne pregătim de planul B”, a menționat Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni de la JurnalTV.

Vicepremierul Spînu anticipează că, dacă Gazprom va rezilia contractul de achiziție, Republica Moldova va cheltui extrem de mult pentru a-și asigura securitatea energetică. Totuși, oficialul spune că, după zeci de ani de dependență energetică de Rusia, a venit timpul ca Republica Moldova să se descurce pe cont propriu.  

„Toată lumea știe că prețul de pe piață este mare, însă dacă vom ajunge să plătim și energia electrică la prețul de piață, și gazul, acesta va fi prețul independenței adevărate a Republicii Moldova. În special după ce am văzut teroarea din Bucea, Irpin și din alte orașe ale Ucrainei, nu mai putem fi ținuți în clește atât timp. Va fi greu, va trebui să economisim, va trebui să alocam mai mult pentru noi compensații, va trebui să renunțăm la anumite lucruri ca să trecem de această criză energetică. Dar, probabil, este timpul…”, a mai spus Andrei Spînu.

Amintim că luna martie a fost ultima lună în care Guvernul a compensat parțial tariful gazelor naturale pentru consumatorii casnici. De la 1 aprilie, cetățenii achită tariful integral la gaz de 15,08 lei, cu TVA inclus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *