Internațional

VOPSEAUA de PĂR, bombă cu ceas pentru femei

Companii de top din industria produselor cosmetice, printre care şi L’Oreal şi Clairol, folosesc în vopselele de păr componente potenţial periculoase pentru sănătate, iar din 2011 din această cauză au decedat două femei.

Din noiembrie 2011, o ordonanţă a Uniunii Europene a forţat producătorii să ataşeze avertismente la cutiile de vopsea de păr, care să recomande teste alergologice înaintea fiecărei vopsiri a părului.

Dar aceste avertismente nu sunt destul de evidente, consideră doctorul Ian White. „Noul avertisment este în lateral. Nu îţi sare în faţă asemenea avertismentelor de pe pachetele de ţigări. Trebuie să facem semnalizările mai explicite”.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, între 50 şi 100 de persoane care folosesc vopsele de păr suferă de o reacţie alergică la un moment dat.

O investigaţie condusă de Daily Mail a descoperit că vopselele de păr a unor forme de top precum L’Oreal și Clairol ar conține chimicale din lista celor 36 menționate mai sus. Astfel, L’Oreal Excellence Crème, nuanţa Natural Mahogany Brown, conţine trei chimicale, iar Garnier Nutrisse Crème Dark Golden Brown conţine două.

În 2011, o femeie de 38 de ani din Keighley, West Yorkshire, Marea Britanie, a fost dusă la spital din cauza unor probleme respiratorii care au apărut în timp ce îşi vopsea părul cu un produs L’Oreal Preference. Au urmat un atac de cord, o traumă craniană şi un an petrecut în spital înainte să moară, în noiembrie anul trecut.

Luna trecută, continuă Daily Mail, o tânără de 17 ani din Lanarkshire, Marea Britanie, a început să vomite şi a leşinat după ce şi-a vopsit părul. Ulterior a murit în spital.

Deşi în niciunul dintre cazuri nu s-a dovedit că decesul a fost provocat de chimicalele din vopsea, avocaţi specializaţi spun că sunt contactaţi pe astfel de probleme de din ce în ce mai mulţi consumatori.

între timp, un purtător de cuvânt al companiei Clairol a spus că milioane de persoane folosesc vopsele de păr „fără să întâlnească reacţii adverse”, recunoscând totuşi că ar putea apărea reacţii în cazul unui număr mic de oameni.

Reacţia companiei L’Oreal a pus accentul pe acurateţea avertismentelor existente pe ambalajele produselor: „Suntem siguri că avertismentele şi sfaturile de pe ambalajele produselor noastre sunt suficiente pentru a informa oamenii în legătură cu riscurile şi precizează clar importanţa efectuării unui test alergologic cu 48 de ore înainte de folosirea colorantului”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei.

Nici Comisia Europeană nu îşi asumă responsabilitatea în privinţa protejării consumatorilor faţă de efectele adverse. „În general, vopselele de păr sunt sigure. Doar în cazuri rare pot cauza reacţii alergice. Determinarea locului exact unde ar trebui să fie plasate avertismentele pare o măsură disproporţionată pentru un produs cosmetic”, a spus un purtător de cuvânt al CE.

Timpul.md via realitatea.net
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *