Politică

Votat! Avocatul Poporului nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului

Avocatul Poporului va beneficia de mai multe garanții, potrivit unui proiect de lege votat în lectura a doua de Parlament.

Deputații au susținut acordarea imunității Avocatului Poporului. Astfel, acesta nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului, iar adjuncții – fără informarea prealabilă a Legislativului. Totuși, în caz de infracțiune flagrantă, acordul Parlamentului nu este necesar, scrie Jurnal.md.

De asemenea, a fost modificată și procedura de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului. Mai exact, în plenul Parlamentului vor fi propuși toți candidații care au promovat concursul desfășurat de Parlament, nu doar două persoane, cum se întâmpla până în prezent.

De asemenea, demiterea Avocatului Poporului va fi posibilă doar după audierea acestuia în plenul Parlamentului.

Au fost extinse și competențele Avocatului Poporului. Acesta va examina și cererile depuse de persoanele juridice, nu doar cele ale persoanelor fizice.

Menționam că funcționarea instituției Ombudsmanului în Republica Moldova este reprezentată de activitatea Avocatului Poporului cu competențe generale și a Avocatului poporului pentru drepturile copilului.

Proiectul de lege se regăsește în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *