Votat! Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului Streleț

(UPDATE 16.40) PCRM nu va susține Guvernul condus de Valeriu Streleț. Același anunț l-a făcut și liderul PSRM, Igor Dodon, care a criticat dur Alianța pentru Integrare Europeană și spune că alegerile anticipate reprezintă singura soluție pentru a scoate țara din impas.
„Vă îndemn să lăsam luptele de partid. PSRM va vota împotriva acestui Guvern. Alegerile anticipate sunt unica soluție pentru a salva țara de acest sistem corupt care nu face nimic decât să îngroape și mai mult țara”, a declarat Dodon.
(UPDATE 16.25) Candidatul PL pentru funcția de ministru al Educației, Corina Fusu va continua practica, camerelor video la examene, dar vor fi revizuite condițiile de instalare. „Împreună cu echipa mă voi consulta cu experții din România și vom continua reformele pe dimensiunea învățământului vocațional și formarea profesională.
(UPDATE 16.20) Discuţii aprinse în Parlament înainte ca Guvernul Streleţ să fie supus votului de încredere. La luările de cuvânt, deputatul socialist s-a luat de Corina Fusu, candidatul PL la funcţia de ministru al Educaţiei, iar acest fapt la enervat rău pe liderul PL Mihai Ghimpu.
"Cum poate doamna Fusu să fie ministrul Educaţiei când nu are studii şi experienţă în acest domeniu. Ea a activat că actriţa, prezentator, producător, însă nu a predat nicio zi în şcoli sau grădiniţe", a spus Vlad Batrancea, deputat PSRM, citat de protv.md.
"Ce? Maia Sandu a predat vreo zi în vreo instituţie? Taci mai Kremlinului. Taci acolo, uai hoţule şi banditule, dute la Puţin şi apară interesele lui. Nu oferiţi cuvântul la oamenii Moscovei să facă politică aici în Parlament", a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.
(UPDATE 16.10) Liderul comunist, Vladimir Voronin i-a zis lui Valeriu Streleț că a devenit candidat la funcția de premier pentru că au stat alături în Parlament, iar la rândul său, Streleț i-a zis lui Voronin că-i va fi dor de el dacă devine prim-ministru.
Voronin l-a întrebat pe Streleț de ce pe parcursul întregului discurs s-a uitat către președintele PLDM, Vlad Filat. În replică, Streleț i-a răspuns: "mă uit atât la domnul Vlad Filat, cât și la Dvs. O să-mi fie dor dacă o să părăsesc locul de lângă Dvs.".
(UPDATE 15.15) Determinarea valorii pierderilor suportate de stat în cazul Băncii de Economii Unibank și al Băncii Sociale și publicarea informației respective.
De asemenea, adoptarea și implementarea unei decizii delimitate în timp pe cazul celor trei bănci, în corespundere cu cele mai bune practici internaționale, sunt propunerile făcute în proiectul programului de guvernare, care a fost publicat joi, 30 iulie.
Documentul care prevede activitățile pentru 2015-2018 își propune ca obiectiv principal creșterea bunăstării, siguranței și calității vieții cetățenilor.
Viitorul guvern își propune să creeze toate premisele necesarecare, odată valorificate, vor asigura eligibilitatea Republicii Moldova privind obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
În programul de guvernare figurează și un punct ce ține de invitarea unei misiuni de experți ai Uniunii Europene pentru a oferi sprijin în activitatea organelor de drept și a instanțelor/judecătorilor specializați în examinarea cauzelor de corupție.
În domeniul relațiilor externe, viitorul guvern își propune romovarea unei politici externe consecvente și echilibrate în scopul asigurării parcursului european și al consolidării relațiilor cu partenerii internaționali, titreză radiochisinau.md. Realizarea asocierii politice și a integrării economice cu Uniunea Europeană și aprofundarea relațiilor bilaterale cu statele sale membre. Implementarea cu succes a agendei de asociere, avînd drept scop obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
În privința relațiilor cu România se dorește aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu Federația Rusă, se propune dinamizarea dialogului politic în vederea normalizării relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial-economic, energetic și migrațional, valorificînd pe deplin potențialul Tratatului de prietenie și cooperare.
(UPDATE 15.13) „Echipa guvernamentală contează foarte mult pe sprijinul Parlamentului în determinarea valorii pierderilor în cazul BEM, UB și BS. Nu vom ezita să verificăm modul de concesionare a Aeroportului Chișinău. Suntem contra cronometru. Nu mai putem pierde nicio secundă. În caz contrar, gravele probleme cu care ne confruntăm ar putea genera un colaps. Condițiile în care este acordat votul de încredere în cazul Guvernului AIE3 este diferit de votul din 18 februarie”, a declarat Valeriu Streleț.
Liberal-democratul a mai menționat că învestirea unui nou Guvern a durat cam mult, dar că liderii celor trei formațiuni membre ale Alianței au reușit să-și depășească propriile orgolii politice.
(UPDATE 14.33) O prioritate a politicii externe este profundarea parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. La fel, urmează să fie consolidate relaţiile strategice multidimensionale de bună vecinătate cu Ucraina, cu accent pe integrarea europeană. În program se menţionează şi avansarea dialogului strategic cu SUA, dar şi dinamizarea dialogului politic cu Federaţia Rusă în vederea normalizării relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial-economic, energetic şi migraţional, valorificând pe deplin potenţialul Tratatului de prietenie şi cooperare.
Guvernul Streleţ îşi propune, de asemenea, să aplice potenţialul de cooperare cu o serie de ţări precum Canada, Japonia, Republica Populară Chineză, Republica Turcia, Statul Israel, Republica Coreea, Republica India, Statul Qatar, dar şi cu alţi actori globali şi regionali în ascensiune. Şi dezvoltarea relaţiilor cu statele-membre ale CSI, în special pe dimensiunea comercial-economică cu Republica Belarus şi Republica Kazahstan este văzută ca o prioritate de către noul cabinet de miniştri.
Cât priveşte relaţiile cu organizaţiile internaţionale, regionale şi subregionale relevante, cum ar fi ONU, OSCE, Consiliul Europei, OCEMN, SEECP, ICE, GUAM, Guvernul îşi propune o participare consecventă în activitatea acestora pentru promovarea intereselor şi priorităţilor naţionale, îmbunătăţirea imaginii şi sporirea credibilităţii Republicii Moldova pe arena internaţională.
La capitolul „Securitate şi Apărare”, programului de activitate al Guvernului prevede actualizarea Strategiei securităţii naţionale a Republicii Moldova pentru a face faţă situaţiei pe plan internaţional, inclusiv prin valorificarea cooperării cu Uniunea Europeană în domeniul politicii de securitate şi apărare comune. Executivul va crea un mecanism integrat de planificare a securităţii şi apărării naţionale şi va consolida capacităţile de management a securităţii şi apărării naţionale în situaţii de criză.
Noul cabinet de miniştri îşi propune să contribuie la Politica de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene şi să continue cooperarea cu NATO în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului, Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare şi altor programe. Un aspect al politicii de securitate ţine de profesionalizarea graduală a Armatei Naţionale, inclusiv prin creşterea ponderii militarilor prin contract şi dezvoltarea capacităţilor de informaţii militare în scopul apărării naţionale şi implementarea programelor de asigurare a securităţii informaţionale şi apărării cibernetice. În program este prevăzută negocierea şi semnarea Acordului Republica Moldova – Uniunea Europeană privind procedurile de schimb de informaţii cu caracter confidenţial.
(UPDATE 14.30) Streleț promite o atenție deosebită oamenilor în etate, culturii și o presă independentă.
(UPDATE 14.23) Retragerea armatei Federației Ruse face parte din planul de guvernare a candidatului Valeriu Streleț. Potrivit acestuia, R. Moldova ar urma să colaboreze cu Uniunea Europeană și Ucraina.
(UPDATE 14.12) Candidatul la funcția de premier al R. Moldova cere votul de incredere al deputaților. Valeriu Streleț prezintă planul de activitate al noului Guvern.
(Știre inițială) Preşedintele ţării Nicolae Timofti a semant decretul privind desemnarea candidaturii lui Valeriu Streleţ pentru funcţia de premier.
Valeriu Streleț, candidatul oficial la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este unul dintre cei mai bogaţi deputaţi. Acesta locuiește într-o vilă cu suprafața de 172,2 m.p., estimată de experții imobiliari la opt milioane de lei. Imobilul a fost construit timp de doi ani într-un cartier de lux din sectorul Râșcani.
Deputații urmează să se întrunească din nou în ședințe în sesiunea toamnă – iarnă.
sursa: timpul.md