VOX cu deputați din Parlament: Republica Moldova în capcana neutralității
Ce înseamnă totuși conceptul de neutralitate a unui stat? Poate fi considerată o țară neutră dacă are trupe străine pe teritoriul ei și e posibilă aderarea, cel puțin teoretic, a Republicii Moldova la NATO?
Alexandru Cimbriciuc, deputat PLDM
Neutralitatea înseamnă că nu putem adera sau apela la vreun bloc militar. Sunt șeful delegației parlamentului la Adunarea Parlamentară NATO. Noi cooperăm cu instituții care acordă servicii de securitate colectivă prin diferite proiecte și planuri de acțiuni.
Faptul că avem trupe străine pe teritoriul nostru este dovada obrăzniciei Federației Ruse, care nu se ține de cuvânt și sfidează acele norme legale care au fost aprobate în 1999 la Istanbul. Ei au fost obligați ca să-și scoată trupele armate de pe teritoriul R. Moldova. Unele forțe politice – socialiștii, comuniștii – susțin sus și tare neutralitatea, dar niciodată nu i-ați auzit nici pe Voronin, nici pe Dodon, să facă o declarație față de Federația Rusă ca să-și scoată armata de pe teritoriul Republicii Moldova.
Conform punctului 5 din Regulamentul Blocului NATO, noi nu putem să cerem ajutor din altă parte atâta timp cât Constituția nu ne permite acest lucru. Ca să o modificăm, trebuie să organizăm un referendum sau să adoptăm o lege în parlament, dar nu avem numărul necesar de voturi.
Sergiu Sârbu, deputat PDM
Neutralitatea înseamnă neparticiparea statului în niciun fel de acțiuni militare pe teritoriul altor state, se interzice amplasarea trupelor militare străine pe teritoriul țării și, evident neutralitatea presupune neparticiparea la niciun fel de alianțe sau blocuri militare. Totodată, statul neutru poate să aibă armată, are dreptul să-și apere teritoriul de invazii și să participe la acțiuni de menținere a păcii.
Apar serioase semne de întrebare când analizăm dacă se respectă sau nu acest principiu la noi. Regiunea din stânga Nistrului este condusă de autorități care se află în afara Constituției Republicii Moldova. E o mare problemă pe care încercăm să o soluționăm de 20 de ani încoace. Sperăm foarte mult să găsim o soluție, astfel încât să fie respectată integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate.
Părerea mea este că pentru Republica Moldova, la această etapă de dezvoltare, în aceste timpuri, cu această conjunctură regională și cu scindarea societății pe care o avem astăzi, e bine să rămână stat neutru. În caz contrar, am putea suporta consecințe mult mai grave.
Valeriu Munteanu, deputat PL
Consider că Republica Moldova nu poate să fie considerată stat neutru în situația în care este ocupat. Forma în care este declarată neutralitatea Republicii Moldova nu se mai regăsește în nicio țară din Europa. De exemplu, Elveția, la care multora le place să facă trimitere, este un stat neutru, dar înconjurată de state-membre ale NATO care cu siguranță o să-i asigure securitatea. La noi, principiul de neutralitate este de influență estică. Anume Federația Rusă insistă în toate documentele de reglementare a conflictului transnistrean – planul Kozak, planul Primakov – ca principiul de neutralitate să fie păstrat în continuare. Federația Rusă nu ține neapărat ca R. Moldova să nu intre în Uniunea Europeană, pentru că UE reprezintă bunăstare, în schimb, rușii se tem ca naiba de tămâie de NATO și toate scuturile de securitate. Or dacă R. Moldova ar renunța la neutralitate, cu siguranță ar adera la NATO. Alt vector nu poate fi.
Aderarea la NATO nu este un proces care se realizează în două-trei săptămâni. Trebuie să existe o voință a țării, apoi disponibilitatea celor de la NATO să ne primească. Din păcate, niciodată nu au existat discuții serioase în acest sens, pentru că R. Moldova este stat neutru, iar NATO nu a cerut niciodată asta.
Eduard Mușuc, deputat PCRM
Neutralitatea pentru R. Moldova înseamnă neimplicarea în conflicte armate. Noi am și propus un proiect de lege ce concretizează acest statut. Deși este formulat în Constituție, credem că ideea de neutralitate trebuie desfășurată printr-o lege specială. Statutul de neutralitate în orice țară înseamnă desigur și neamplasarea altor armate pe teritoriul propriu.
În ceea ce privește conflictul transnistrean, avem formatul „5+2”, un șir de documente aprobate și sper să avem și o agendă constructivă care ne va permite să îl rezolvăm, astfel încât să nu avem nici forțe pacificatoare pe teritoriul nostru.
Sunt ferm convins că e mai bine să avem statut de neutralitate. Strategia noastră e să avem relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul. Anume statutul de neutralitate ne va permite nouă să avem relații bune și cu România, și cu Ucraina, și cu Federația Rusă. Eu cred că pentru Republica Moldova este cea mai potrivită strategie.
Valeriu Saharneanu, deputat PLR
Statul nostru niciodată nu a avut o concepție clară ce înseamnă neutralitate. Din 1994 am avut guvernări care nu au reprezentat interesele R. Moldova, ci ale Rusiei. Neutralitatea este ca și cum statul ar fi legat cu mâinile la spate. Cei care o agresează îi pot da peste nas, fără ca ea să poată răspunde, iar când încearcă să răspundă, i se spune că trebuie să fie neutră. În parlament mai sunt anumiți exponenți care vor și mai tare să strângă frânghia. Orice încercare a noastră de a consolida armata se ciocnește de acuzații că ne militarizăm. Asta înseamnă că în R. Moldova este o coloană a cincea care nu dorește ca cetățenii noștri să trăiască în siguranță, iar R. Moldova să fie în continuare o colonie care să fie exploatată ca sursă de materie primă agricolă și forță de muncă ieftină fără drepturi.
Desigur că este o absurditate să spui că o țară este neutră, atunci când pe teritoriul ei sunt trupe străine. Un stat responsabil își dă cetățenii la adăpost, iar noi rămânem parcă ai nimănui, având posibilitatea să ne integrăm în NATO, o structură democratică și stabilă. De aceea, partidul nostru are formulată în statut ideea integrării în NATO.
***
Articolul 11 din Constituția RM (1994):
(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!