Social

(VOX) Poporul, fiind „rasa inferioară”, nici nu poate visa la asemenea privilegii

Fiecare deputat va primi câte o indemnizaţie de concediu de peste 30 de mii lei. Informația a fost făcută public în cadrul ultimei ședințe de parlament, care a avut loc la 12 iulie. Mai mult, această sumă include salariul de bază, sporuri şi un ajutor material pentru tratamentul deputaților. În timp ce în anul precedent, salariile demnitarilor erau de șapte mii lei, în prezent, aleșii poporului sunt remunerați cu peste nouă mii lei lunar, după ce salariile lor au fost majorate cu 35 la sută, în martie curent. Conform legii, deputații se bucură anual de 36 zile de concediu. În contextul în care parlamentarii beneficiază de o indemnizație echivalentă cu nouă salarii medii pe economie, am încercat să aflăm opiniile mai multor bugetari sau angajați din domeniul privat vizavi de această decizie și dacă această sumă reflectă, într-adevăr, efortul lor depus pe parcursul ultimei sesiuni de lucru a parlamentarilor. 

Daniela Vacarciuc, profesoară de istorie

Este o indemnizație de concediu exagerată, din moment ce majoritatea profesorilor trăiesc în cămine. Vă dați seama, la noi, primul salariu va fi în luna octombrie. Eu, spre exemplu, voi ieși din concediu la 26 august. Cât voi primi în luna septembrie? Sunt supărată, dar ce putem face… Noi cădem în capcanele lor și mă tem că nu vom putea schimba asta. Marea majoritate a oamenilor sunt necăjiți și duc lipsuri foarte mari și mi-e jale. Tinerii specialiști, primind 2000 de lei salariu, abia așteaptă să poată pleca în străinătate. Această sumă, cu siguranță, nu reflectă efortul deputaților, pentru că într-un final, toate ședințele parlamentului sunt egale cu dezmățul, dând dovadă de lipsă de cultură verbală, comportamentală. Mi-e rușine și pot spune că marea majoritate a intelectualilor sunt absolut deciși să nu mai meargă la niciun fel de alegeri, pentru că sunt dezamăgiți de partidele politice.

Angela Beneș, medic epidemiolog

În comparație cu indemnizația mea de concediu, cea a parlamentarilor e mult mai mare. Dacă ar fi un echilibru între ceilalți salarizați din țară, dacă populația ar câștiga pe măsură, atunci această sumă ar fi potrivită pentru ei. Dar dacă totuși raportăm indemnizațiile lor pentru concediu la nivelul de trai și salariile populației, atunci este o diferență majoră. Din câte cunosc eu, în toate țările europene, aleșii poporului nu-și permit să aibă venituri mai mari în comparație cu cele ale populației.

Elena Voinea, lector universitar



Eu consider că, în raport cu munca lor depusă, indemnizațiile sunt mari. Totodată, din alt punct de vedere, politica de salarizare spune că un deputat trebuie remunerat foarte bine, astfel încât să nu fie tentat să fure din bugetul statului.

Cristina A., 25 de ani, manager

Mi se pare că 30 mii de lei e o sumă foarte mare pentru indemnizații. În ceea ce privește ajutorul pentru tratament, această măsură ar fi trebuit extinsă la toate grupurile de salariați, pentru că deputații nu sunt un grup separat, cum ar fi ofițerii de război, ca să beneficieze de ajutor pentru tratament. Mai mult, nu cred că această sumă reflectă într-adevăr munca lor depusă în această sesiune de lucru. Deși indemnizația mea de concediu e confidențială, pot să spun că a mea e mult mai mică decât cea a deputaților.

Victoria Braniște, tânăr antreprenor

Această sumă, care este una prea mare, ar fi necesară unei bătrâne care, deși a ieșit la pensie, muncește la câmp, pentru că nu are cu ce să se întrețină. Deputații trebuie să primească aceleași salarii și indemnizații ca toți ceilalți și să încerce să meargă în concediu cu două-trei mii de lei ca fiecare salariat din această țară. Banii oferiți parlamentarilor puteau fi îndreptați spre proiecte pentru tineret, spre copiii abandonați, ajutoare sociale, pentru niște lucruri care într-adevăr merită, dar nu pentru vacanțele lor. Spre exemplu, eu pot avea 30 mii lei doar după un sezon de lucru, sezonul fiind din luna aprilie până în septembrie. Însă, pe lângă aceasta, plătesc salarii, impozite. În plus, eu lucrez de la 6 dimineața până la 8 seara, iar copilul meu de un an stă acasă și mă așteaptă, iar din 2008, de când sunt antreprenor, nu am fost în concediu.

Viorica Vâhlistiuc, educatoare

Indemnizația mea de concediu abia ajunge la 3000 lei. Desigur că, pentru deputați, o asemenea sumă e obișnuită, însă poporul, fiind „rasa inferioară”, nu poate beneficia de asemenea indemnizații. Nu este corect și nu există egalitate între noi, poporul, și ei, parlamentarii.

Aliona Zazu, poștăriță

Indemnizația lor e mult prea mare în comparație cu a noastră. Cel mai mult m-a indignat că beneficiază de ajutor material și pentru tratament, în timp ce noi, dacă avem nevoie de vreun tratament, trebuie să achităm până la ultimul bănuț. La pătura de jos nici nu ajung asemenea beneficii.

Conform Codului muncii art.112(3), orice salariat care lucrează în baza unui contract individual de muncă, beneficiază de dreptul la concediu de odihnă anual. Pentru perioada concediului de odihnă anual, salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului mediu lunar pentru perioada respectivă.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *