Actualitate

ZECE case şi apartamente sunt sparte pe zi în țară

În fiecare zi, hoţii sparg, în medie, câte zece case şi apartamente, iar această cifră este în creştere. Pe unii dintre ei, poliţia îi prinde de mai multe ori pe an. Iar asta înseamnă că puţini dintre ei ajung după gratii.

Recent, a fost atacat casierul unui SRL din Anenii Noi de către trei tineri. După ce au lovit victima, suspecţii i-au sustras telefonul mobil şi au luat şi banii întreprinderii. Incidentul a avut loc în satul Chirca. Omul a fost atacat chiar în complexul SRL-ului de către persoane cu cagule pe cap. Victima a fost ameninţată şi lovită cu un obiect contondent. Indivizii au furat peste 82.000 de lei. Aceştia s-au dovedit a fi trei tineri. Mai mult, doi dintre ei au fost anterior judecaţi pentru furt, huliganism, droguri şi jaf. Acum, hoţii sunt în libertate, chiar dacă ar fi putut să se aleagă cu ani grei de puşcărie. Luni, instanţa i-a eliberat.

Puşcării pline şi o lege permisivă

Una dintre problemele de bază cu care poliţia se confruntă la documentarea şi descoperirea infracţiunilor o constituie actele normative internaţionale la care instanţele judecătoreşti fac trimitere. Spre exemplu, judecata ia în consideraţie informaţia Curţii Supreme a Justiţiei a Moldovei care ţine de recomandările Consiliului Europei, care vizează suprapopularea în penitenciare şi inflaţia carcerală. "Jaful şi furtul, conform legii, sunt pedepsite cu muncă neremunerată în folosul comunităţii sau cu amenzi. Astfel, infractorii rămân în libertate, unde îşi continuă activitatea infracţională, justiţia limitându-se doar la sancţiuni blânde", spune Gheorghe Tretiacov, şeful Secţiei infracţiuni patrimoniale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie (IGP).

Avocata Violeta Gaşiţoi spune că în R. Moldova legile sunt bune, numai că se aplică rău. "Dacă este un inculpat care a comis zeci de jafuri şi de furturi şi i s-a aplicat doar o amendă, atunci ceva nu este în regulă. Cei care încalcă legea trebuie să fie condamnaţi aşa cum se cuvine, fără speculaţii. În cazul jafurilor, indivizii chiar trebuie să fie închişi", spune Violeta Gaşiţoi. Nu de puţine ori se face referinţă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care spune că dacă persoana oferă suficiente garanţii că nu se va eschiva şi că nu va mai repeta faptele penale, atunci ea trebuie eliberată.

sursa: evz.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *