Externe

Zeci de migranți protestează pe insula Lesbos în marja vizitei unei oficialități americane

Astăzi secretarul de stat adjunct al SUA pentru management și resurse, Heather Higginbottom, a efectuat o vizită la fața locului, informează AFP.

‘Libertate!’, ‘Unde sunt drepturile omului?’, strigau manifestanții din spatele grilajelor, sub paza strictă a poliției, în așteptarea oficialului american.

În virtutea acordului încheiat între UE și Turcia, toți migranții și refugiații sosiți după data de 20 martie din Turcia pe insulele grecești situate vizavi de teritoriul turc sunt plasați în tabăra de înregistrare din Moria, de unde nu mai pot să iasă.

Atunci când cei 4.000 de agenți de frontieră greci și europeni ce trebuie să participe la operațiune vor fi gata, readmisia sistematică a acestor persoane va începe să fie una organizată, chiar dacă cererile de azil vor continua să fie posibile.

Autoritățile grecești, care săptămâna aceasta i-au trimis pe continent pe migranții sosiți înainte de 20 martie, numărau luni dimineața 4.289 de refugiați și migranți pe aceste insule de intrare (Lesbos, Chios, Samos, Rhodes și Megisti), dintre care 2.068 în Lesbos.

‘Suntem în stadiul în care oamenii înțeleg că ei sunt deținuți, chiar dacă ei continuă să nu fie conștienți de situație’, a estimat Elektra Koutsoumani, de la Medecins du Monde, o organizație neguvernamentală care continuă să opereze la Moria, spre deosebire de altele care s-au dezangajat după ce tabăra a fost închisă. Potrivit Koutsoumani, ‘în acest stadiu nu există tensiuni deosebite în tabăra de refugiați, însă îngrijorări sunt’.

În principal, în tabăra din Moria se află sirieni, afgani și pakistanezi.

Heather Higginbottom a susținut un briefing de presă în după-amiaza zilei de luni, la finalul vizitei sale.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *