Internațional

Zeci de nave și avioane au trecut linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan într-o serie de acțiuni „extrem de provocatoare”

În această dimineață, 5 august, în jur de 10 nave şi 20 de avioane militare chineze au trecut linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan. Desprea aceasta a anunţat ministerul apărării de la Taipei, conform Reuters. Ministerul taiwanez al apărării a comunicat că militarii săi se vor pregăti de luptă, dar nu vor căuta să declanșeze un război.

Taiwanul a reacţionat trimiţând în zonă mai multe nave şi avioane şi desfăşurând sisteme terestre de rachete pentru monitorizarea situaţiei şi consideră că activităţile forţelor armate chineze sunt extrem de provocatoare, transmite Agerpres.

De asemenea, China a lansat joi exerciții militare fără precedent în șase zone care înconjoară Taiwan, la o zi după controversata vizită a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Tokyo, Pelosi a declarat că SUA nu va lăsa China să izoleze Taiwanul. Acest turneu în regiune „nu a vizat schimbarea statu-quo-ului aici în Asia, nici schimbarea statu-quo-ului în Taiwan”, a mai declarat Pelosi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *