Internațional

Zelenski acuză Iranul că trimite despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia. Reacția SUA

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia, scrie Reuters și Hotnews.

De asemenea, el a spus că forțele de la Kiev doboară cel puțin 10 drone iraniene pe zi.

„Dacă Iranul continuă să mintă despre ceea ce este evident, înseamnă că lumea va face și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ceea ce plătește Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare”, a declarat liderul ucrainean.

Trimisul special al Departamentului de Stat pentru Iran, Robert Malley, a scris pe pagina sa de Twitter că nu este adevărat că Iranul a trimis câteva drone, relatează Reuters.

„Au transferat zeci doar în această vară și au personal militar în Ucraina ocupată, care ajută Rusia să le folosească”, a spus el.

Iranul a recunoscut sâmbătă, pentru prima dată, că a furnizat drone Moscovei, dar a susținut că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina, unde Rusia a folosit drone pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că un „număr mic” de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele Moscovei să invadeze Ucraina la 24 februarie.

În cel mai detaliat răspuns al Iranului de până acum cu privire la drone, Amirabdollahian a negat că Teheranul continuă să furnizeze drone Moscovei.

„Acest tam-tam făcut de unele țări occidentale potrivit căruia Iranul a furnizat rachete și drone Rusiei pentru a ajuta la războiul din Ucraina – partea cu rachetele este complet greșită”, a declarat acesta, citat de agenția oficială de știri IRNA.

„Partea cu dronele este adevărată”

„Partea cu dronele este adevărată și am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina”, a spus el.

În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat o creștere a numărului de atacuri cu drone asupra infrastructurii civile, vizând în special centrale electrice și baraje, cu ajutorul dronelor Shahed-136 de fabricație iraniană.

Rusia neagă că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

Luna trecută, doi oficiali iranieni de rang înalt și doi diplomați iranieni au declarat pentru Reuters că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, pe lângă mai multe drone.

Tot luna trecută, UE a convenit noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza livrărilor de drone către Rusia, iar Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a trei personalități militare iraniene și a unui producător de apărare pentru că au furnizat Rusiei drone pentru a ataca ținte civile și de infrastructură în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *