ExterneRăzboi

Zelenski: Fiecare soldat rus care fie trage în Zaporojie, fie trage folosind centrala ca acoperire, devine o țintă specială pentru armata noastră

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat soldaţii ruşi care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o folosesc ca bază de tragere că vor deveni o ”ţintă specială” pentru forţele ucrainene, transmite Reuters cu referire la Agerpres.

„Fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage folosind centrala ca acoperire, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru agenţii noştri de informaţii, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră”, a declarat liderul ucrainean într-un discurs sâmbătă seara.

De asemenea, Volodimir Zelenski a reafirmat că el consideră că Rusia foloseşte centrala ca şantaj nuclear, dar nu a dat mai multe detalii.

Ocupanții ruși au capturat centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei la începutul războiului, dar aceasta este încă administrată de tehnicieni ucraineni.

Pe fondul temerilor legate de o catastrofă nucleară din cauza reluării bombardamentelor din ultimele zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut crearea unei zone demilitarizate. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru bombardamente, potrivit sursei citate.

Forţele ucrainene care controlează oraşele de pe malul opus faţă de cel pe care se află centrala au fost supuse unui bombardament intens din partea ruşilor.

Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak a acuzat Rusia că ”a lovit partea centralei nucleare unde este generată energia care alimentează sudul Ucrainei”.

„Scopul este de a ne deconecta de la (centrală) şi de a da vina pe armata ucraineană pentru acest lucru”, a scris Podoliak pe canalul său de Twitter.

Vladimir Rogov, membru de rang înalt al administraţiei civil-militare a provinciei Zaporojie, numit de Rusia, a scris pe Telegram că forţele ucrainene au bombardat centrala.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru nuclear dacă nu se opreşte lupta. Experţii nucleari se tem că atacurile ar putea deteriora bazinele de combustibil uzat ale centralei sau reactoarele.

În timp ce luptele nu încetează, nave de marfă continuă să părăsească Ucraina, ca parte a unui acord negociat de ONU şi Turcia la sfârşitul lunii iulie, menit parţial să atenueze criza alimentară mondială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *