Cultură

Ambiţii de creaţie la Teatrul Naţional de Operă şi Balet

Directoarea teatrului, Valeria Şeican, a declarat într-o conferinţă de presă că cea mai mare realizare e considerată premiera operei „Mireasa Ţarului” de Rimsky-Korsakov, în trei distribuţii, cu interpreţi autohtoni (în limba rusă). „Este o operă foarte dificilă, pe care nu şi-o permit multe teatre, chiar în Rusia sunt doar câteva. Ea vine să îmbogăţească repertoriul teatrului în operă, care era format în cea mai mare parte din lucrări de Ceaikovski, Puccini, Verdi”, a spus directoarea teatrului. Premiera va avea loc în zilele de 22, 23, 24 octombrie.

Solista de operă Elena Gherasim a subliniat că „Mireasa Ţarului” este „cea mai apreciată operă a lui Rimsky-Korsakov”, iar valoarea ei practică este că antrenează 30 de solişti, dintre care trei soprano angajaţi anul curent. Aceasta asigură viabilitatea operei pe viitor, chiar atunci când unii artişti vor fi plecaţi în turnee.

Un alt proiect ambiţios este montarea în decembrie a operetei „Liliacul” de Johann Strauss (fiul), în parteneriat cu Opera de Stat din Viena.
Pentru 2011 este planificată premiera operei „Otello” de Verdi. Teatrul mai programează o surpriză: realizarea în 2011 a unui balet pe muzica lui Freddie Mercury.

Pentru copii, va fi remontat „Cippolino” şi vor fi realizate în premieră un şir de balete – „Doctorul Aoleu”, „Şapte pitici”, „Peter Pan” etc.
Un experiment anunţat de Victoria Şeican este vânzarea de bilete la repetiţiile generale cu un preţ redus, de 15 lei, comparativ cu 30-50 lei la spectacole sau 50-300 lei la unele festivaluri sau premiere.

Stagiunea 2010-2011 a Operei Naţionale a fost deschisă, mai devreme anul curent, cu opera „Aida” în cadrul ediţiei a XVIII-a a Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet „Invită Maria Bieşu”, desfăşurat între 10-17 septembrie.
(Info-Prim Neo)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *