Bună Dimineața

Băiatu’ ista, Usatâi

„Ei da’ pe cine să mai votez? Iaca băiatul ista, Usatâi, parcă-i de treabă”, se vorbește la sudul Moldovei, cum se vorbește și la nordul ei.

Familii formate din trei generații, bătrâni, maturi și tineri îl susțin pe acest… om fiindcă el a găsit timp să vorbească cu fiecare-n parte, fiindcă el nu vine cu discursuri elaborate într-o română sau rusă perfectă (nu c-ar fi în stare), fiindcă și el e „supărat pe conducerea actuală” și pe embargo, fiindcă și el „ca toți oamenii de rând mai trage câte-o înjurătură, chiar dacă este politician”, fiindcă „el a făcut bani și s-a întors acasă să ne ajute”.

Atâtea argumente au adunat în suflet acești oameni care, dacă ar ști la câte mârșăvenii a luat parte Renato Usatâi nu l-ar mai considera „om simplu, care nu le prea are cu oratorica, dar cel puțin ne înțelege cu adevărat și știe de ce avem nevoie”. Ei nu-și dau seama că Usatâii își construiește campania electorală pe greșelile altora. Se folosește de faptul că oamenii sunt săraci și le promite bani. El se folosește de gafele PD-ului și PLDM-ului – nu vrea să crească Moldova și nici să meargă doar înainte. În același timp, Usatâi uită să povestească despre colaborarea cu mafia rusă, despre crimele, scandalurile, atacurile raider de care-i este legat numele. 

Așa, jucând rolul politicianului care vorbește aceeași limbă cu sătenii (care n-au timp să urmărească știrile și să vadă cine este el de fapt), Usatâi a atras de partea sa oameni naivi care-l vor vota și vor regreta așa cum au regretat alegerea creștin-democraților, comuniștilor sau socialiștilor. Mai mult, aerul de mafiot pe care nu-l poate ascunde, culmea, este atractiv pentru cetățenii Republicii Moldova, căci cu asta sunt obișnuiți.

Din păcate, riscul să ne trezim pe 1 decembrie cu sărbătoarea istorică transformată în una de doliu este foarte mare. Nu de alta, dar în timp ce Alianța nu a știut decât să-și regleze conturile, ăștia care vor să ne vândă rușilor și-au făcut „treaba” prin țară, au umblat cu trăncănitul și promisiuni sovietice manipulând oamenii.

Dacă cetățenii României au avut un al doilea tur, o a doua șansă să repare unele greșeli din trecut, noi avem doar una. Iar nouă, celor care avem acces la informație, nu ne rămâne decât să ne sunăm sau vizităm toate rudele de prin sate și să le deschidem ochii. Pe 30 noiembrie trebuie să votăm în așa fel, încât 1 decembrie să fie dublă sărbătoare. Curaj dragi concetățeni!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *