Cartea lui Grigore Vieru!
Am încercat să aflăm cum a fost valorificată, în aceşti doi ani, moştenirea literară a lui Grigore Vieru. Am constatat că, după ultima sa carte – „Taina care mă apără”, apărută la Editura „Princeps Edit” din Iaşi, pe care însuşi autorul o numea cartea vieţii sale -, la Chişinău aproape că nu s-a tipărit nimic. Editorii spun că problema este legată şi de moştenirea drepturilor de autor, pe care le deţine familia Vieru.
Contactată de TIMPUL, soţia poetului, Raisa Vieru, ne-a spus că, imediat după moartea lui, „Jurnalul Naţional” de la Bucureşti a publicat o ediţie de lux cu cele mai frumoase poezii într-un tiraj impunător – de 50.000 de exemplare -, care s-a epuizat în scurt timp. Tot la Bucureşti, la Editura „Agora” (editoare – Valeria Filimon), a apărut, în premieră în română, un volum cu şapte povestiri pentru copii. „Astăzi, aproape nimeni nu ştie că poetul a scris şi proză. Serghei Baruzdin le-a tradus în ruseşte încă în anul 1963”, ne spune Raisa Vieru. La Moscova, aceste povestiri au apărut în cinci limbi – engleză, franceză, spaniolă, rusă şi croată. Cartea este de formatul „Albinuţei” lui Grigore Vieru şi Spiridon Vangheli. Un volum de versuri a editat, în 2010, şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul colecţiei „Academica”, ediţie îngrijită de acad. Mihai Cimpoi. In 2011, Institutul de Filologie al AŞM va edita opera integrală a poetului, iar pe 14 februarie, de ziua sa, la Sala cu Orgă din capitală va fi lansată cartea „Grigore Vieru şi muzica”. La Editura „Biodova” din Bucureşti (editor – Vasile Căpăţână), a mai apărut un volum cu 101 poeme. De asemenea, doamna Rasia Vieru a reeditat volumul de memorii „Un discipol al lui Orpheu”, în care sunt incluse amintirile colegilor despre poet.
În aceşti doi ani, poetul a fost prezent prin traduceri în limbile engleză, germană, italiană, bulgară şi, recent, găgăuză. Producătorul Nicolae Dumbravă a editat un album cu două CD-uri: unul de muzică uşoară pe versurile lui Grigore Vieru şi altul – de versuri în lectura autorului. Aici, şirul cărţilor editate se termină. De aceea, întrebarea noastră este firească: oare Grigore Vieru a meritat atât de puţin?