ActualitateExterne

China modifică forțele de putere și dă poate cea mai mare lovitură în industria petrolieră: importuri record din Rusia

China modifică forțele de putere și dă poate cea mai mare lovitură în industria petrolieră: importuri record din Rusia

Rusia a rămas principalul furnizor de petrol al Chinei în martie, în timp ce rafinăriile sale au preluat livrări de petrol Sokol, afectate de sancţiunile occidentale, transmite Reuters, relatează News.ro.

Importurile de petrol ale Chinei din Rusia, inclusiv livrările prin conducte şi transporturile maritime, au crescut cu 12,5% pe an, până la 10,81 milioane de tone, sau 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), luna trecută, potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor. Cantitatea este destul de aproape de recordul lunar anterior, de 2,56 milioane bpd, atins în iunie 2023.

Şapte petroliere ruse sancţionate au descărcat petrol Sokol în porturile chineze, în martie, în timp ce Rusia s-a străduit pentru a elimina excesul de livrări eşuate, ca urmare a înăspririi sancţiunilor americane.

Peste 10 milioane de barili de petrol furnizaţi de Sahalin-1, o unitate a Rosneft, au stat în depozite în ultimele trei luni, pe fondul dificultăţilor de plată şi a sancţiunilor impuse firmelor de transport maritim şi navelor care transportă ţiţei.

Stocurile de ţiţei ruseşti pentru păstrare în rezerve strategice de către CNOOC, companie chineză deţinută de stat, a stimulat şi importurile din Rusia.

Datele companiei de consultanţă Kpler estimează că transporturile maritime din Rusia vor atinge un record de 1,82 milioane bpd, inclusiv 440.000 bpd de petrol Sokol şi 967.000 de bpd de ESPO.

Context

Rusia a fost principalul furnizor al Chinei pe tot parcursul anului 2023, livrând 2,14 milioane bpd, în ciuda sancţiunilor occidentale şi a introducerii unui plafon de preţ după invadarea Ucrainei de către Kremlin, în 2022.

În coordonare cu alţi membri ai OPEC+, Rusia a optat pentru o reducere voluntară a producţiei de ţiţei de 300.000 bpd în primul trimestru al anului, pentru a susţine preţurile energiei.

Importurile chineze din Arabia Saudită, anterior cel mai mare furnizor al Chinei, au totalizat 6,3 milioane de tone în martie, sau 1,48 milioane bpd, în scădere cu 29,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Riadul a declarat că îşi va extinde reducerea voluntară a livrărilor de 1 milion bpd până la sfârşitul lunii iunie, lăsând producţia la aproximativ 9 milioane bpd.

Cel mai mare exportator din lume a menţinut preţul oficial de vânzare din martie al tipului său emblematic de petrol Arab Light către Asia la 1,50 USD peste media Oman/Dubai, în timp ce Regatul căuta să-şi asigure cota de piaţă.

Importurile efectuate în perioada ianuarie-martie din Malaezia, un punct de transbordare pentru mărfurile sancţionate din Iran şi Venezuela, au crescut cu 39,2%, până la 13,7 milioane de tone, sau 3,23 milioane bpd.

Datele au arătat 375.296 de tone de petrol importate din Venezuela, în urma unui transport rar de 352.455 de tone de ţiţei venezuelean în februarie, pe fondul unei relaxări temporare a sancţiunilor SUA asupra Caracasului. Sancţiunile au fost reimpuse de joi, după ce SUA au declarat că preşedintele Nicolas Maduro nu şi-a îndeplinit angajamentele electorale

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Sa inteleg ca incet, incet, ruSSia devine furnizorul de materii prime pentru China.
    Probabil ca chinezii le vor achita cu marfuri chinezeste.
    Vorba proverbului: 3 ruble dai, trei ruble face !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *