Consulatul Federaţiei Ruse la Tiraspol şi fisura AIE
Ghimpu a spus că alianţa de guvernare se va clătina serios dacă va fi deschisă în capitala secesionistă o reprezentanţă diplomatică a Moscovei – ceea ce nu poate însemna decât că în interiorul AIE cineva doreşte să fie deschis acest consulat. Întrucât Mihai Ghimpu nu prea poate fi bănuit că ar fi un aprig susţinător al prezenţei ruse la Nistru, nu ne mai rămân decât doi bănuiţi, de vreme ce AIE are trei componente. Nici nu interesează foarte tare cine dintre cei doi membri ai alianţei de guvernare îşi doreşte consulat rus la Tiraspol, important este că există un cineva care răspunde la telefoanele de la Moscova.
Să poposim câteva momente asupra acestei concluzii: în Alianţa pentru Integrare Europeană există un susţinător al proiectelor ruseşti (nu contează despre cine este vorba). Pentru mine este deja clar că integrarea europeană nu poate merge până la capăt pe sistemul „racul, broasca şi o ştiucă”. Au spus-o mai mulţi: aderarea la Uniunea Europeană este incompatibilă cu integrarea în Uniunea Vamală coordonată de Moscova. Mai pe româneşte: politica mielului blând care suge de la două oi cam trebuie să devină amintire şi să fie scoasă de pe lista de tehnologii a politicienilor de la Chişinău.
Apoi vine chestiunea birocratică. În ce fel se va realiza această deschidere de consulat rusesc la Tiraspol? Nu am îndoieli că la nivel oficial diplomaţii ruşi vor respecta regulile şi procedurile internaţionale: deschiderea consulatului este discutată cu reprezentanţii guvernării de la Chişinău, aprobarea va trebui să vină de la Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Însă ce fel de control vor putea exercita autorităţile de la Chişinău asupra unei reprezentanţe diplomatice deschisă într-o regiune separatistă, o zonă aflată în afara autorităţii instituţiilor legale, o zonă cu o legislaţie proprie? Un consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol va fi folosit din punct de vedere propagandistic ca un semnal al recunoaşterii independenţei Transnistriei. La întrebarea clasică „cui îi foloseşte?” nu există decât un singur răspuns în acest caz – actuala conducere a Transnistriei va fi singurul beneficiar.
Semnalul de alarmă tras de Mihai Ghimpu este mult mai grav decât dorinţa Moscovei de a avea un consulat la Tiraspol. Intenţiile şi interesele Rusiei în zona nistreană sunt cunoscute de zeci, dacă nu chiar de sute de ani. Ghimpu a semnalat existenţa unei fisuri grave în interiorul AIE. O fisură care poate fi şi este exploatată de Moscova în stilul clasic al diplomaţiei ruse: pe un drum circulat, forţa rusă plasează un obstacol imposibil de eliminat de oricine altcineva, toată lumea cere eliberarea drumului, iar ruşii cer recompensă şi apreciere, pentru că au eliberat drumul blocat tot de ei. Consulatul rus la Tiraspol este o ofertă de tip mafiot, din categoria celor ce nu pot fi refuzate, dar pe care dacă le accepţi ai puţine beneficii şi foarte multe dezavantaje.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!