Drumul spre Bruxelles nu este mai scurt prin Moscova
Cea mai recentă astfel de circăreală logică este teza că Republica Moldova se poate apropia mai bine de Uniunea Europeană aderând la Uniunea Vamală a Moscovei. Văzând aşteptările mari ale cetăţenilor şi dorinţa de apropiere de UE, comuniştii şi-au făcut din nou un plan de tulburare a apelor. Nu se mai opun direct asocierii cu UE, ci propun un plan cu totul original: să se apropie de Bruxelles călătorind spre Moscova. Doar că geografia este împotriva lor, şi nu numai. Până la urmă nici geografia nu mai contează când e vorba de propagandă comunistă: totul e ca minciuna să fie repetată de cât mai multe ori, până în momentul în care devine adevăr.
Deputatul Anatolie Zagorodnîi gândeşte simplu, conform zicalei „mielul blând suge de la două oi” şi nu vede nicio piedică pentru ca Republica Moldova să facă parte şi din UE şi din Uniunea Vamală. Nu scrie nicăieri că e interzis să faci parte din ambele uniuni, iar ceea ce nu este interzis, cu siguranţă este permis – ne spune grav Zagorodnîi. Acest deputat este un caz de succes al dublei-gândiri orwelliene: nu vede nicio piedică în a face parte concomitent din cele două blocuri politico-economice. La fel, Zagorodnîi nu sesizează niciun fel de contradicţie în faptul că în anul 2006 PCRM a fost în favoarea apropierii de UE, iar în 2013 se opune. În mintea lui Zagorodnîi ambele atitudini sunt confluente – până la urmă Partidul ştie cel mai bine, Partidul nu greşeşte, iar în cazul în care Partidul a avut două poziţii diferite la date diferite trebuie doar să repetăm la infinit că Partidul nu greşeşte.
Dar să-l lăsăm pe Anatolie Zagorodnîi, oştean credincios al Partidului care pare că şi-a extirpat raţiunea de bună voie. Mult mai interesant este Vladimir Voronin, ale cărui piruete logice sunt mult mai graţioase. Acesta a explicat recent că R. Moldova va avea relaţii stabile cu UE doar dacă va adera mai întâi la Uniunea Vamală. Aşa mai da! Bineînţeles că vor exista într-un astfel de caz relaţii stabile, doar că ele vor fi coordonate de la Moscova. Ca de obicei, Voronin e mai sincer şi mai direct, gândirea lui a rămas la fel de limpede ca în urmă cu 50 de ani: toate rezolvările se găsesc la Moscova, nu trebuie să ne mai batem capul. Întâi ne punem bine cu Moscova şi apoi mergem la Bruxelles.
Un singur lucru uită aceşti doi atleţi ai logicii şi toţi cei care ar adopta acrobaţiile lor dialectice. Anume declaraţia reprezentantului permanent al Federaţiei Ruse la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, declaraţie făcută pe 14 septembrie în acest an. Cijov a spus limpede: dacă Republica Moldova va semna acordul de asociere cu UE, atunci va pierde posibilitatea de a deveni membru cu drepturi depline în Uniunea Vamală a Moscovei. Ca întotdeauna, mesajul Rusiei e simplu: cine nu e cu noi, e împotriva noastră.