Republica Moldova, printre statele afectate de tarifele vamale impuse de administrația americană

Președintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie 2025 tarife reciproce la importurile de la partenerii comerciali ai Americii, precum și un „tarif de bază minim” de 10%. Aceste taxe, care includ tariful de bază, vin în plus față de tarifele de 25% anunțate anterior la importurile de mașini, care urmează să intre în vigoare pe 3 aprilie.
Deși în centrul atenției sunt taxele ce vor fi aplicate pentru mărfurile produse de marile puteri economice precum China, Uniunea Europeană, Japonia, Marea Britanie, India, Canada și Mexic, printre statele cele mai afectate se numără și o serie de țări mici, inclusiv Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Astfel, pentru mărfurile din Rep. Moldova va fi impusă o taxă de 31%, iar din graficele prezentate la conferința lui Trump ar rezulta că Republica Moldova ar aplica taxe de circa 61% pentru mărfurile americane.
Taxele pentru mărfurile din Rep. Moldova vor fi aproape cât cele pentru mărfurile din China – 34%, în timp ce pentru statele UE – doar 20%, iar pentru Armenia și Georgia – de doar 10%.
Datele statistice arată că Republica Moldova importă cu circa 50% mai multe bunuri și servicii din SUA, decât exportă. Astfel, anul trecut Republica Moldova a exportat în SUA bunuri în valoare de 90,23 milioane de dolari (2,5% din total), în creștere cu circa 46% față de 2023, Statele Unite ajungând al 10-lea partener comercial la export.
În același timp Republica Moldova a importat anul trecut din SUA bunuri în valoare de 135,25 milioane de dolari, cu 10% mai mult decât în 2023. Astfel, se atestă un deficit comercial de circa 45 milioane de dolari, în defavoarea Moldovei.
Totuși, datele arată că în ultimul trimestru al anului trecut exporturile de bunuri din Rep. Moldova în SUA au depășit importurile.
Principalul produs de export al Republicii Moldova este alcoolul și în special niște vinuri dulci, ce se bucură de căutare în special în rândul tinerilor.
Astfel, anul trecut exporturile de alcool în SUA au constituit 52 de milioane de dolari, reprezentând circa 58% din bunurile exportate.
Datele arată o veritabilă explozie a exporturilor de alcool pe piața SUA, acestea crescând de circa 5 ori în 2024, față de 2023, piața americană ajungând la 20% din exporturile de alcool din Republica Moldova.
Deocamdată autoritățile de la Chișinău tac. Adrian Lupușor, directorul centrului Expert-Grup susține într-o postare că Republica Moldova nu aplica 61% tarife la import din SUA, iar tariful mediu ponderat este de câteva ori mai mic.
Potrivit economistului, „Republica Moldova trebuie și are tot dreptul legal să riposteze prin măsuri protecționiste, dar în mod inteligent (să majorăm tarifele pentru produsele americane care concurează cu producătorii autohtoni – produsele alimentare și băuturile în primul rand), să nu scumpim importurile de mașini, echipamente și tehnologii de care avem nevoie pentru a dezvolta economia”.
Totodată Adrian Lupușor susține că „Rep. Moldova nu va fi afectată imediat în mod dramatic de aceasta ofensivă comercială trumpistă”, pentru că ponderea SUA în exporturile de bunuri din Rep. Moldova este de 2,5% din total exporturi”. Dar admite că unele companii importante vor avea de suferit.
Donald Trump a anunțat miercuri, 2 aprilie, noi taxe vamale la importurile SUA, ducând economia globală într-o nouă eră a războaielor comerciale.
Măsurile, anunțate în Grădina de Trandafiri a Casei Albe în ceea ce Trump a numit „Ziua Eliberării”, includ o taxă universală de bază, precum și taxe reciproce țintite.
„În multe cazuri, prietenul este mai rău decât dușmanul în ceea ce privește comerțul”, a spus Trump. „De zeci de ani, țara noastră a fost jefuită, jefuită, violată și jefuită de națiunile apropiate și îndepărtate, atât prietene, cât și dușmane deopotrivă”. Președintele SUA a rezervat unele dintre cele mai grele lovituri pentru ceea ce el a numit „națiunile care ne tratează urât”.
Mulți economiști se tem că taxele vor crește inflația în cea mai mare economie din lume, scrie Financial Times. Nu contează că globalizarea a adus o prosperitate uimitoare în America sau că țara este principalul arhitect al regulilor comerțului internațional.
Taxele vor fi păstrate până când Trump va crede că obiectivele sale – creșterea veniturilor și relansarea producției în SUA – sunt îndeplinite.
Ce prevăd noile măsuri:
- O taxă de bază de 10% pentru importurile din toate țările.
- O „taxă reciprocă mai ridicată în funcție de țară pentru cele 60 de țări cu care SUA spun că au cele mai mari deficite comerciale.
- Tarifele reciproce vor varia de la 10% la 50%. Taxa exactă se bazează pe ceea ce consideră Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă că este suma taxelor asupra mărfurilor din SUA. Jumătate din acest nivel va fi aplicat importurilor din cele 60 de țări.
Pentru introducerea taxelor, președintele SUA a declarat situația o „urgență națională din cauza preocupărilor privind securitatea națională și securitatea economică” care decurg din deficitele mari și persistente anuale ale comerțului cu mărfuri ale SUA”.
Primele taxe se vor aplica în câteva zile. Oficialii americani au declarat că taxa de bază de 10% va intra în vigoare de la ora 12:01 sâmbătă, 5 aprilie, în timp ce taxele reciproce mai mari se vor aplica de la ora 12:01 joi, 9 aprilie.