TIMPUL şi „ZdG”, falsificate pentru Dodon
Persoanele implicate în această operaţiune au acceptat să discute cu noi doar sub protecţia anonimatului, de aceea, nu vom da numele participanţilor. Mai ales că scopul nostru era doar să aflăm numele concurentului electoral care a tras foloase din respectiva campanie. Am stat de vorbă cu unii participanţi la proiect, am studiat materialele cu care lucrau aceştia, ca în cele din urmă să constatăm că jocul se făcea în favoarea lui Dodon. Dar nu el i-a invitat pe tehnologii ucraineni, ci unii oameni de afaceri, foşti politicieni dintr-un partid anticomunist dispărut, care au finanţat proiectul, dorindu-şi să preia controlul unor întreprinderi municipale după victoria comunistului la locale.
Fără cămăşi roz şi haine naţionale
Ucrainenii lucrau în baza unui plan motivat, care urma să fie implementat în perioada 12 aprilie – 19 iunie. Ei pregătiseră analize detaliate despre situaţia politică din RM, despre şansele PCRM la fiece secţie de votare, dar şi strategia campaniei electorale a lui Igor Dodon. Bunăoară, în portretul psihologic al candidatului comunist se notează că el arată excesiv de îndesat, că trebuie să renunţe la cămăşi roz cu cravate violete, să-şi retragă de pe blog fotografia în cămaşă naţională, să nu mai propage moldovenismul primitiv etc. I se recomandă, totodată, să profite de firea impulsivă a lui Chirtoacă, să-şi creeze o imagine de bun familist şi să semene cu un bărbat serios în faţa „unui copil de 32 de ani”. În unele materiale, Dodon nu este numit pe nume, ci „candidatul nostru”. Printre planurile strategice ale executorilor era şi răspândirea ideii că Dorin Chirtoacă este omul lui Plahotniuc…
Reieşind din materialele ucrainenilor, editarea ziarelor false făcea parte din planul de înfiinţare a „partidului popular” . Despre acesta se menţionează că nu are un lider marcant şi că ar trebui condus de trei vicepreşedinţi. Deşi pe atunci partidul nu era înregistrat, tot în planul de constituire al acestuia se vorbeşte despre mediatizarea ideii că Chirtoacă este un „escroc, amoral, needucat” etc. Să fie vorba de un partid creat, în perspectivă, pentru Dodon, în cazul în care el ar părăsi PCRM, sau pentru comanditarii campaniei? La această întrebare sursele noastre n-au putut sau n-au vrut să ne răspundă.
Un monarhist ucrainean în slujba lui Dodon
Grupul de ucraineni era format din cel puţin şase persoane. Ei au intrat în RM la începutul lui aprilie, prin regiunea transnistreană. Apartamentul cu trei odăi, în care au fost cazaţi, se află pe str. Coşbuc 3 şi aparţine unui funcţionar din Hânceşti, care îl dă în chirie agenţiei imobiliare „Protect Imobil”. La 12 aprilie, apartamentul a fost închiriat, pentru o lună, de către o fostă şefă de direcţie de la un minister, pe nume Cristina. Adrian Toderaşcu, directorul „Protect Imobil”, ne-a spus că femeia s-a prezentat ca „juristă la parlament” şi că intenţiona să prelungească apoi contractul. Toderaşcu presupune că Cristina ştia cine sunt ucrainenii: „Când a expirat prima lună, ea a cerut să vină femeia de serviciu, ca să facă curat. Mi-a dat şi numărul de telefon al locatarilor, deci, ţinea legătura cu ei…”. Cristina, însă, infirmă categoric că s-ar fi prezentat ca „juristă la parlament” şi spune că a nimerit în joc după ce l-a ajutat pe un om de afaceri, care importa brichete, pe nume Aurel Malai. „Nimănui nu-i doresc aşa ceva! Malai m-a rugat să-i găsesc un apartament pentru nişte prieteni din Ucraina. L-am crezut. Să fi fost o aparenţă ilegală, n-aş fi încheiat contractul în numele meu”, ne-a spus ea. Pe Aurel Malai l-am sunat zile în şir, dar telefonul îi era închis. Dacă el într-adevăr există, rolul său este la fel de secundar – aşii erau în alte mâini.
Cine sunt ucrainenii? Nimeni din presă nu a publicat corect numele celor doi reţinuţi… Realmente, este vorba despre Iaroslav Koţiuba şi Oleg Havici. Primul este jurnalist la publicaţia rusească „Segodnea”, celălalt e vedetă politică în Ucraina. Cunoscut ca un monarhist constituţional convins, Havici este autorul unui şir de articole scandaloase şi portavocea ideii de separare a ţării vecine în două state – Ucraina de Vest, care să revină la monarhie şi să se apropie de Europa, şi Marea Ucraină, care să rămână sub ruşi.
Oleg Havici
Din 2002, Havici e preşedinte al Institutului dezvoltării oraşului Cernăuţi şi deputat în legislativul urbei. În 2010 a absolvit Academia naţională a administraţiei de stat de pe lângă preşedintele Ucrainei. E unul dintre tehnologii politici care, în 2005, lucrau pentru Blocul „Moldova Democrată” şi pe care Voronin i-a expulzat din RM. Sursele noastre au specificat că, anterior, aceştia au lucrat la proiecte similare la Herson, Dnepropetrovsk, Cernăuţi şi alte oraşe.
www.krolik.md: „Ia ne idiot!”
Potrivit surselor noastre, proiectul nu consta doar în editarea ziarelor false, ci şi în organizarea de flash-moburi, mitinguri etc. Toate urmăreau scopul de a-l compromite cu orice preţ pe Chirtoacă în faţa alegătorilor şi de a crea intrigi printre toţi concurenţii electorali, cu excepţia lui Dodon. În acest sens, urma să apară site-ul www.krolik.md, cu referire la candidatul PL. Mai era pregătit un interviu cu Chirtoacă, intitulat: „Ia ne idiot!”. Se gândiseră şi la editarea unor ziare din numele concurenţilor electorali Onişcenco şi Klimenko, îndreptate împotriva lui Plahotniuc, dar au renunţat, la solicitarea comanditarilor. În cazul înfrângerii lui Dodon în primul tur, erau planificate proteste, cu invocarea falsificării scrutinului. Este ciudată şi lista celor mai importante mass-media din RM (foto 2). La fiecare ziar, post de radio sau TV se indică partidul pe care acestea îl susţin şi ţara care le oferă finanţare. Conform listei, doar „Publika TV” şi „Eu TV” sunt neutre. Despre TIMPUL şi „Kommersant-plus”, nici ucrainenii nu înţeleg pentru cine lucrează. Echipa ucrainenilor, la care s-au alipit şi specialişti moldoveni, era remunerată cu 24,8 mii USD pe lună. Din păcate, am reuşit să aflăm doar câteva prenume ale participanţilor: Marian, Mihailâci, Alina, Bogdan, Tudor, Dorian. Sursele noastre spun că Bogdan şi Dorian sunt persoane cunoscute de opinia publică.
Foto 2
Anatol Toderaşcu, directorul „Protect Imobil”, îşi aminteşte că, la 13 mai, când poliţia i-a reţinut pe ucraineni, Cristina l-a rugat să schimbe contractul de arendă pe alt nume şi să-l încheie cu o dată retroactivă, însă el a refuzat. Cristina neagă aceste afirmaţii. Oricum, peste trei zile, ucrainenii au fost eliberaţi. Avocatul lor, Vitalie Nagacevschi, susţine că cei doi nu poartă nicio vină: „Dacă în RM va funcţiona justiţia aşa cum trebuie, şansele trebuie să fie sută la sută, dacă nu, la CEDO sunt 110 la 100. Aici nu există infracţiune”. La solicitarea noastră de a ne întâlni cu Havici şi Koţiuba, un alt avocat al lor, Pavel Zamfir, ne-a spus că ei refuză să discute cu presa.
Partidul Popular a fost înregistrat
La 18 aprilie, cu patru zile înainte de răspândirea prin oraş a „Ziarului de Chişinău”, la Ministerul Justiţiei a fost înregistrat Partidul Popular din Moldova (PPM). Nu ştim dacă e partidul pregătit de ucraineni, dar observăm că denumirea coincide întocmai. Partidul are 4300 de membri şi e condus de Ian Lisnevschi.
Ian Lisnevschi
Acesta spune că este politolog de profesie, că a condus ONG-ul „Tinerii democraţi” şi că a participat în calitate de observator la mai multe alegeri. Este şi vice-preşedinte al Institutului de Tehnologii, Analize Politice şi Sociologice, dar şi director al portalului informaţional www.politik.md. În 2007-2009 a lucrat consultant la fracţiunea parlamentară AMN, iar în 2009-2011 a deţinut aceeaşi funcţie la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale. Potrivit lui Lisnevschi, Partidul Popular a fost format la iniţiativa unor tineri care, prin surprindere, l-au ales pe el lider. Printre membri se numără şi Cristina. Întrebat dacă PPM are sprijin din exterior, Lisnevschi ne-a spus: „Partidul e finanţat de propriii membri. Nu avem alt sprijin”. El adaugă că denumirea partidului îi aparţine şi că, în locale, PPM nu susţine pe nimeni.
Igor Dodon a declarat în repetate rânduri că nu are nicio legătură cu această campanie. Contactat de TIMPUL, Gheorghe Malic, şeful Departamentului urmărire penală a MAI, a refuzat să confirme, dar şi să infirme cele relatate nouă de participanţii la campania anti-Chirtoacă. Malic a menţionat că urmărirea penală încă nu s-a încheiat şi că e devreme să facă publice detalii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!