Moldova

Un nou studiu privind problema transnistreană

Realizarea acestei iniţiative ar însemna începutul stabilirii unei legături între ambele maluri ale Nistrului şi conectarea reală la problemele cu care se confruntă cetăţenii din regiune. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Principii de bază ale organizării alegerilor locale de nivelul II în Transnistria”. Lucrarea a fost prezentată, ieri, la IDIS „Viitorul” şi este inclusă în Raportul IDIS de prevenire a crizelor, pregătit cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (NED).

Experţii IDIS „Viitorul” propun în acest studiu ca Guvernul şi Parlamentul R. Moldova să prevadă un capitol de cheltuieli în bugetul de stat pentru localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Tighina. O astfel de măsură ar arăta că statul e capabil să contribuie financiar la realizarea proiectelor, politicilor sau altor programe care vizează viaţa cetăţenilor din stânga Nistrului.

Ion Manole, preşedintele Asociaţiei „Promo-LEX”, prezent la discuţii, a privit sceptic la studiul prezentat de experţii IDIS „Viitorul”, considerând că R. Moldova nu are dreptul să se limiteze doar la monitorizare şi propuneri. E nevoie de fapte mult mai concrete. „Problema transnistreană este una internă a R. Moldova şi de 20 de ani nu se face nimic pentru rezolvarea ei. Aş întreba politicienii: ce se face azi în această direcţie la nivel de stat? De ce Carpov, vicepremierul pentru reintegrare, nu are vizite speciale în Rusia pentru a rezolva problema transnistreană, să ceară respectarea drepturilor fiecărui cetăţean din regiune?”, întreabă Manole. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi analistul politic Oazu Nantoi, care susţine că asemenea proiecte şi studii nu rezolvă mai nimic. „Sigur, orice idee trebuie discutată şi, dacă-i bună – de pus în aplicare, dar asta nu înseamnă că dispar problemele regimului separatist”, a declarat analistul.

Experţii IDIS „Viitorul” au afirmat că cer o mai mare atenţie din partea partidelor aflate la putere, ai căror reprezentanţi au fost invitaţi, dar n-au venit să facă cunoştinţă cu studiul…

Cătălina Gromov
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *