Victor Teleucă, un scriitor al viitorului
În cadrul inaugurării expoziţiei „Încercarea de a nu muri” au fost lansate volumele „Mollis Davia”, semnată de autor, şi „În oglinzile lui Victor Teleucă”, scrisă de Theodor Codreanu. Evenimentul marchează şi prezentarea expoziţiei-portret cu genericul „Victor Teleucă” a plasticianului Ion Daghi. La manifestare au participat scriitori, istorici, jurnalişti şi numeroase personalităţi notorii ale vieţii culturale.
Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a relevat importanţa acestor două cărţi, apreciindu-le utilitatea. În paralel, el a apreciat şi o altă valoroasă lucrare a scriitorului Victor Teleucă. „Unul dintre cele mai importante evenimente a fost, după părerea mea, apariţia în 2003 a poemului dramatic „Decebal”. Întâmplarea a făcut ca acest cutremurător poem să fie pus pe muzică, datorită colaborării cu maestrul Tudor Zgureanu”, a menţionat el.
Scriitorul Spiridon Vangheli a vorbit despre prietenia sa cu regretatul autor, ilustrând câteva crâmpeie din amintirile ce-l leagă şi referindu-se în acelaşi timp la bogăţia literară pe care acesta a lăsat-o. „Victor Teleucă a creat cele mai trainice monumente ale poeziei noastre, care încă n-au fost descoperite. O bună parte dintre cărţile sale sunt ale viitorului, fiindcă tocmai ele reprezintă o adevărată renaştere naţională”, a remarcat Vangheli. La fel ca şi colegul său, Dumitru Matcovschi a făcut referire la conţinutul lucrării din care a recitat şi câteva versuri.
Victor Teleucă este poet, eseist, traducător şi publicist. Principalele sale volume de poezii sunt: „La ruptul apelor” – 1960, „Nelinişti” – 1963, „Din patru vânturi” – 1964, „Insula cerbilor” – 1966, „Îmblânzirea focului” – 1971, „Momentul inimii” – 1975, „Încercarea de a nu muri” – 1980, „Întoarcerea dramaticului Eu” – 1983, „Scrieri alese”, vol. I-II – 1985 şi „Ciclul Italian sau criza de timp” – 1987.
Victor Teleucă a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, a fost redactor la gazeta „Ţăranul sovietic”, Televiziunea moldovenească, revista „Nistru”, consultant la Uniunea Scriitorilor, redactor-şef la săptămânalele „Cultura” şi „Literatura şi Arta”.