Ziua Victoriei cu iz electoral
Cu mic, cu mare, din toate părţile capitalei, la Complexul Memorial „Eternitate” s-au adunat mii de oameni. „Este o zi sfântă pentru noi toţi. În fiecare an vin aici ca să aduc un omagiu celor care nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă”, ne-a spus veteranul Gherasim Putenco. În discursul său adresat veteranilor, premierul Vlad Filat a subliniat că aceştia sunt o adevărată şcoală a vieţii pentru tânăra generaţie, care urmează să preia ştafeta de edificare a unui stat integru şi democratic. Iar preşedintele Marian Lupu a declarat că veteranii, prin spiritul lor de sacrificiu, au întrezărit o Europă a noilor valori, o Europă fără războaie. La comemorare au fost prezenţi reprezentanţi ai ambasadelor şi misiunilor internaţionale acreditate în RM.
Pentru mai multe formaţiuni politice, sărbătoarea de 9 mai a servit drept prilej de a-şi face campanie electorală. Reprezentanţii Partidului Comuniştilor, bunăoară, au marcat cei 66 de ani ai Victoriei separat de manifestarea „oficială”. Ei au purces la un „marş al Victoriei”, blocând circulaţia transportului spre Memorial preţ de circa o jumătate de oră. Pe lângă panglicile în dungi negre-portocalii şi slogane cu mulţumiri adresate veteranilor, în mulţime fâlfâiau zeci de drapele roşii cu chipul lui Igor Dodon, candidatul comunist pentru Primăria Chişinău. Nici Partidul Democrat nu a lăsat să-i scape ocazia de a-şi transmite mesajele electorale. În frunte cu candidata democrată la Primărie, Valentina Buliga, PD a iniţiat un marş de la sediul formaţiunii până la Memorialul „Eternitate”. Spre surprinderea unora, şi Dorin Chirtoacă, candidatul PL pentru funcţia de primar, şi-a dorit să fie mai în ton cu sărbătoarea – ieri acesta şi-a prins la piept… panglica „Sf. Gheorghe”.
Reacţia veteranilor la spectacolul politicienilor nu a fost însă aprobatoare. Unii dintre ei s-au arătat nedumeriţi şi chiar deranjaţi, întrebându-se, dacă nu cumva alegerile locale s-au transferat pe 9 mai, în loc de 5 iunie, întrucât pe zeci de drapele roşii scria cu litere mari „Votează”. „Bunelul a decedat pe front, iar tatăl meu a fost luat la luptă, apoi închis în lagărele de concentrare. Mă simt ofensată că în această zi sfântă se încearcă a acumula dividende electorale”, ne-a spus Eugenia, o profesoară care a venit să depună un buchet de flori în memoria strămoşilor săi. Cel mai mult de sărbătoare s-au bucurat comercianţii. Florile de tot soiul s-au vândut ca pâinea caldă chiar la intrarea în Complexul Memorial „Eternitate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!