Agricultura ecologică devine populară în R. Moldova

De acest lucru s-a convins agricultoarea din Ocniţa Tatiana Pavliuc. După ce a studiat practicile moderne internaţionale, fermierul spune că a revenit la vechea metodă de fertilizare a solului, relatează Mesager.
Tatiana Pavliuc din Fârlădeni, Ocniţa, se laudă cu o recoltă record. In anul trecut ea a strâns 5 tone de cereale la hectar. Fructele şi legumele crescute pe terenurile agricole ce le deține, au gust, miros şi sunt rezistente. Agricultoarea spune că, după ce a cutreierat zeci de ţări, pentru a cunoaşte practicile internaţionale, s-a întors la vechea metodă de îngrăşare a solului.
„De vreo 10 ani colectăm acest îngrășământ organic de la oamenii din sat, ei ni-l dau pe degeaba, numai că noi îl luăm din sat cu transportul nostru”, povestește Tatiana Pavliuc.
Pentru Tatiana nu este important faptul că aceste îngrăşăminte nu implică costuri. Roadele de pe terenurile sale sunt ecologice şi nici solul nu este poluat, afirmă fermierul.
„Este o responsabilitate socială, noi nu poluăm mediul. Această balegă oamenii o pun special, fără alte adaosuri. În fiecare an, pe un anumit câmp, introducem îngrășăminte organice, ca să putem produce producție bio și să îmbunătățim calitatea pământului”, spune Tatiana Pavliuc.
Îngrăşămintele organice sunt acoperite cu pământ, sunt păstrate un an de zile, apoi sunt împrăștiate pe câmp.
Pe teritoriul Republicii Moldova au fost utilizate peste o jumătate de milion de tone de pesticide. În anii ’90, Institutul de Meteorologie Experimentală atesta că 60% din suprafaţa arabilă a ţării a fost contaminată cu pesticide, concentraţia cărora depășea în unele regiuni de 50 de ori nivelul admisibil.
Sursa: trm.md