Ce au făcut românii în ultimii 500 de ani? (I)
De ce m-a impresionat pe mine această carte şi de ce o cred una dintre cele mai importante lucrări post-comuniste în domeniul său? Pentru că răspunde la câteva întrebări esenţiale, care necesită o abordare complexă şi bine documentată. Este vorba de una dintre cele mai mari obsesii ale spaţiului românesc, dar foarte specifică estului european: de ce România nu reuşeşte să recupereze decalajele economice faţă de Occident şi care sunt cauzele acestei rămâneri în urmă? Istoricul Murgescu încearcă să răspundă la această întrebare complexă, analizând două axe complementare – istorică şi comparativă: a) Studiază acest decalaj pe o perioadă de 500 de ani, urmărind astfel un ciclu istoric destul de mare, trecând prin cele mai importante perioade istorice şi b) Făcând o comparaţie între România şi alte ţări şi regiuni geografice. Citind cartea, putem foarte uşor să facem o paralelă între ce am trăit noi de la o epocă la alta, să le comparăm între ele, dar şi să ne comparăm cu alte ţări care au avut un alt tip de experienţă socială, politică, economică.
Ce am făcut deosebit în ultimii 500 de ani? Am reuşit să micşorăm ceva din decalajul economic faţă de Europa Occidentală? Răspunsul profesorului Murgescu nu e foarte optimist. România nu a reuşit, în această jumătate de mileniu, nicio schimbare esenţială, o micşorare semnificativă a acestor decalaje. Indiscutabil că ne-am dezvoltat în multe momente ale istoriei, însă ceilalţi au mers întotdeauna mai repede. Care sunt cauzele? Ar fi foarte multe: de la egoismul elitelor la proasta funcţionare a instituţiilor statului şi de la incapacitatea de a beneficia de resursele umane la diverşi factori geografici şi religioşi. Acum câteva zile, după o lungă discuţie cu profesorul Murgescu, l-am întrebat: „Pot ţări precum România sau RM să micşoreze aceste decalaje economice?”. Răspunsul a fost succint: „Ajungerea din urmă a ţărilor dezvoltate este posibilă, dar nu e prea frecventă în istorie”.
Voi încerca în textele ce urmează să vă prezint câteva din cauzele acestor decalaje şi câteva direcţii de rezolvare a acestora. Cred că sunt teme de mare actualitate.