Internațional

India și Pakistan intră într-o nouă cursă a înarmării: Investiții masive în producția de DRONE

Cele patru zile de lupte dintre India și Pakistan din mai au marcat prima dată când, pe lângă avioane de luptă de ultimă generație, rachete convenționale și artilerie, cele două state au folosit și drone pe scară largă.

Ambele părți susțin că utilizarea dronelor le-a adus victorii pe câmpul de luptă. În ciuda pierderii multor drone, ambele state își sporesc eforturile de înarmare cu drone, conform Reuters.

Cele două puteri din Asia de Sud, care au cheltuit peste 96 de miliarde de dolari pentru apărare anul trecut, sunt acum blocate într-o cursă a înarmării cu drone, potrivit interviurilor Reuters cu 15 persoane, inclusiv oficiali din aparatul de securitate, directori din industrie și analiști din cele două țări.

India ar putea cheltui până la 470 de milioane de dolari pe drone

India ar putea cheltui până la 470 de milioane de dolari pe drone în următoarele 12 până la 24 de luni, de aproximativ trei ori mai mult decât nivelurile de dinaintea conflictului, a declarat Smit Shah de la Drone Federation India, care reprezintă peste 550 de companii și interacționează în mod regulat cu Guvernul.

Luna aceasta India a aprobat alocarea a aproximativ 4,6 miliarde de dolari pentru achiziții militare de urgență, iar Armata indiană intenționează să folosească o parte din aceste fonduri suplimentare pentru drone de luptă și supraveghere.

Achizițiile de apărare din India tind să implice ani de procese birocratice, dar oficialii îi cheamă acum producătorii de drone pentru teste și demonstrații într-un ritm fără precedent, a declarat Vishal Saxena, vicepreședinte la firma indiană de UAV ideaForge Technology.

Pakistanul va intensifica colaborarea cu China și Turcia

Între timp, Forțele Aeriene ale Pakistanului fac presiuni pentru a achiziționa mai multe drone, în încercarea de a evita riscul la adresa avioanelor de ultimă generație.

Pakistanul se va baza probabil pe relațiile existente pentru a intensifica colaborarea cu China și Turcia pentru a avansa capacitățile interne de cercetare și producție de drone, a declarat Oishee Majumdar de la firma de informații din sectorul apărării Janes.

India și Pakistan „par să vadă atacurile cu drone ca pe o modalitate de a aplica presiune militară fără a provoca imediat o escaladare pe scară largă”, a declarat politologul Walter Ladwig de la King’s College din Londra. „UAV-urile permit liderilor să demonstreze hotărâre, să obțină efecte vizibile și să gestioneze așteptările interne – totul fără a expune aeronavele sau piloții la pericol.”

Dar astfel de atacuri nu sunt complet lipsite de riscuri, iar Ladwig a remarcat că cele două state ar putea trimite UAV-uri pentru a ataca zone contestate sau dens populate, unde nu ar fi putut folosi anterior platforme cu echipaj.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Der Spiegel: Factorul chinez în criza din Kashmir /CHINA urmărește atent conflictul dintre India și Pakistan

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate
articolele