Internațional

Discursul regelui Charles al III-lea în Parlamentul canadian: “Canada se confruntă cu PROVOCĂRI fără precedent în timpul vieții noastre”

Canada se confruntă cu un „moment critic” în istoria sa, a declarat marți regele Charles al III-lea în timpul ceremoniei de deschidere a lucrărilor Parlamentului canadian, într-un discurs care a fost văzut ca o dovadă de sprijin în fața amenințărilor de anexare ale lui Donald Trump.

Într-un discurs adresat Senatului din Ottawa, scris de noul Guvern al Canadei, Charles a declarat că Administrația premierului Mark Carney va avea legături cu „parteneri comerciali și aliați de încredere” – o aluzie la tacticile economice disruptive ale lui Trump.

Mulți canadieni au văzut vizita de două zile a regelui la Ottawa – a 20-a sa vizită în Canada în total – ca un simbol al sprijinului pentru o națiune care s-a confruntat cu atenția nedorită a lui Trump, care a decretat un război comercial împotriva statului vecin și a amenințat că îl va anexa, conform The Independent.

Charles, primul monarh britanic din aproape 50 de ani care prezidează deschiderea Parlamentului canadian

Charles s-a referit la „țara pe care eu și canadienii o iubim atât de mult”, dar nu a făcut nicio referire directă la președintele american, care a impus taxe vamale asupra exporturilor canadiene și se gândește să transforme Canada în al 51-lea stat american.

De asemenea, Charles a declarat în fața Parlamentului că „autodeterminarea” se numără printre o serie de valori pe care Canada le prețuiește și pe care Guvernul său este „hotărât să le protejeze”.

Charles este primul monarh britanic din ultimii aproape 50 de ani care prezidează deschiderea Parlamentului canadian. Regina Elisabeta a II-a a făcut acest lucru de două ori, în 1957 și 1977.

Regele a declarat că în prima dintre aceste ocazii, în 1957, cel de-al Doilea Război Mondial era încă o amintire proaspătă și dureroasă, iar Războiul Rece se intensifica.

„Libertatea și democrația erau amenințate”, a spus Charles în discursul său, care a durat 26 de minute și a fost rostit în engleză și franceză. „Astăzi, Canada se confruntă cu un alt moment critic. Democrația, pluralismul, statul de drept, autodeterminarea și libertatea sunt valori dragi canadienilor și pe care Guvernul este hotărât să le protejeze. Sistemul de comerț global deschis care, deși nu este perfect, a contribuit la prosperitatea canadienilor timp de decenii, se schimbă. Relațiile Canadei cu partenerii săi sunt, de asemenea, în schimbare. Trebuie să fim lucizi: lumea este un loc mai periculos și mai nesigur decât oricând de la al Doilea Război Mondial încoace. Canada se confruntă cu provocări fără precedent în timpul vieții noastre.”

„Guvernul canadian va proteja suveranitatea Canadei”

Charles a mai spus că Guvernul canadian va „proteja suveranitatea Canadei prin reconstruirea, reînarmarea și reinvestirea în forțele armate canadiene”.

„Acesta va stimula industria militară canadiană prin participarea la planul „ReArm Europe” și va contribui astfel, împreună cu partenerii europeni, la securitatea transatlantică. Și va investi pentru a-și consolida prezența în nord, deoarece această regiune, care face parte integrantă din națiunea canadiană, se confruntă cu noi amenințări”, a declarat regele.

El a adăugat:

„Prim-ministrul și președintele Statelor Unite, de exemplu, au început să definească o nouă relație economică și de securitate între Canada și SUA, înrădăcinată în respectul reciproc și bazată pe interese comune, pentru a oferi beneficii transformaționale ambelor națiuni suverane. În paralel, Guvernul depune eforturi pentru a-și consolida relațiile cu parteneri comerciali de încredere și aliați din întreaga lume, recunoscând că Canada posedă ceea ce lumea are nevoie și valori pe care lumea le respectă.”

Discursul nu este scris de rege sau de consilierii săi, deoarece Charles îndeplinește funcția de șef de stat nepartizan. El a citit ceea ce i-a fost prezentat de către Guvernul Canadei, dar a făcut și unele observații proprii.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Canada înregistrează progrese în NEGOCIERILE cu SUA/ „Ne înțelegem foarte bine”

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate
articolele