Economie

Financial Times: Acum este momentul redeschiderii dezbaterii despre obligațiunile comune în ZONA EURO

Uniunea Europeană are șansa de a alunga temerile investitorilor și de a promova euro ca monedă de rezervă, în contextul potențialei erodări a rolului dolarului american, comentează cotidianul Financial Times, care pledează pentru redeschiderea dezbaterii pe tema lansării obligațiunilor comune în zona euro.

Dolarul își pierde statutul de monedă sigură de rezervă, lucru semnalat de evaluările agenției Moody’s.

”În acest context, Uniunea Europeană are șansa unică de a alunga dubiile investitorilor și de a promova euro ca monedă de rezervă, o manevră care ar genera beneficii economice semnificative. A venit momentul spargerii tabuului privind emiterea de datorii comune garantate de statele membre UE”, afirmă Marieke Blom, economist-șef al banca ING, într-un articol de opinie publicat în cotidianul Financial Times.

Declinul dolarului, generat de politicile lui Trump și de modificări structurale

Declinul dolarului este cauzat parțial de politicile comerciale și bugetare ale președintelui Donald Trump, dar au apărut și modificări structurale: deținerile străine de titluri ale datoriei SUA au scăzut de la 50% în 2014 la 33% în 2024.

Între timp, interesul străin pentru obligațiunile europene, în special pentru titlurile germane, este în creștere: în 2023 și 2024, deținătorii străini au acumulat un volum de 160 de miliarde de euro, echivalentul a 8%.

”Uniunea Europeană ar trebui să accelereze această tendință din două motive. În primul rând, cererea pentru euro înseamnă costuri de creditare mai ieftine pentru guvernele europene, pentru companii și persoane fizice. În al doilea rând, poziționarea monedei euro ca valută de rezervă generează stabilitate. În vremuri de incertitudine economică, activele europene ar scădea costurile de finanțare pentru guvernele europene, furnizând muniție fiscală pentru stabilizarea economiilor”, subliniază Marieke Blom.

”Pentru a profita de acest moment istoric unic, Europa trebuie să acționeze rapid. Pentru a avea un rol mai puternic, sunt necesare active sigure cu o disponibilitate mai mare. Acest lucru include titluri naționale cu valori mai mari, dar și eurobonduri garantate de statele membre cu valori predictibile”, concluzionează Marieke Blom.

Foto: Profimedia

Citește și:

Christine Lagarde critică atitudinea lui Trump față de UE /„PROVOCĂRI uzuale, cu care, din nefericire, ne-am obișnuit”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate
articolele


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *