Cine e vinovat de restanțele în reforma justiției? Grosu: Nu noi…

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, afirmă că reforma justiției rămâne cea mai mare provocare pentru actuala guvernare. Cu toate acestea, responsabilitatea pentru întârzieri nu ar reveni Legislativului, ci sistemului de justiție în sine, unde se manifestă o rezistență internă la schimbare.
„Justiția rămâne cea mai complicată zonă pentru noi. Nu e vorba de lipsa legilor – acestea au fost adoptate la timp și într-un ritm bun. Problema majoră este aplicarea lor. Tocmai aici sistemul opune rezistență”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Șeful Parlamentului a explicat că procesul de reformare a fost împiedicat de unele persoane din interiorul sistemului, care ar avea interese ascunse. Deși există judecători și procurori care își fac meseria cu integritate, alții ar încerca să saboteze reformele, fiind legați de fosta guvernare oligarhică.
„Avem profesioniști de bună credință în sistem, dar sunt și persoane care se tem de evaluările externe, pentru că au un trecut problematic din vremea fostului regim”, a spus Grosu.
El a adăugat că Parlamentul și-a îndeplinit obligațiile, chiar dacă unele proiecte au fost adoptate într-un ritm considerat de unii prea alert. Cu toate acestea, procedurile de consultare publică și coordonare cu organismele internaționale, cum ar fi Comisia de la Veneția, au fost respectate.
„Noi am fost criticați că am adoptat unele legi prea rapid, dar personal mi-aș fi dorit un ritm și mai accelerat. Totuși, e nevoie să respectăm pașii legali, să consultăm societatea și să primim avizele externe necesare”, a precizat Grosu.
Ultima ședință ordinară a actualului Parlament s-a desfășurat pe 10 iulie. De acum înainte, legislativul poate fi convocat doar în sesiuni extraordinare, cu atribuții limitate, până la constituirea unui nou Parlament.