Cum schimbăm sistemul de educație? Gimnaziu de opt clase și liceu de patru clase

Este inadmisibil ca în comisiile pentru întocmirea probelor, textelor de examinare şi în comisiile pentru controlul rezultatelor să figureze aceleaşi persoane. Cât priveşte rezultatele slabe la bacalaureat, în mare parte se datorează structurii defectuoase a sistemului liceal de educaţie. Nu există în lume un sistem liceal de învăţământ cu durată de 12 clase, în care gimnaziul are durata de 9 clase, iar liceaul 3 clase.
În cele ce urmează ne vom expune opinia privitor la reformarea structurii sistemului liceal de învăţământ astfel încât să avem o situaţie reală pentru a ridica gradul de cunoştinţe la bacalaureat.
O schimbare spre creşterea calităţii intelectuale şi ştiinţifice în pregătirea absolvenţilor liceelor se poate obţine, incontestabil, prin trecerea la durata studiilor gimnaziale de 8 clase, iar a celor liceale – la patru clase.
În primul rând, trecerea clasei a IX-a de la gimnaziu la liceu, extinde perioada de studii în cadrul liceului de la 3 la 4 ani. În al doilea rând, elevii clasei a IX-a, potenţialii pretendenţi la studii liceale, nu studiază încă un an împreună cu cei care nu pretind şi nici nu pot să pretindă la studii liceale. Astfel, începând cu clasa a IX-a elevii liceului îşi fac studiile conform unor metode şi cerinţe mai ridicate din punct de vedere calitativ faţă de studiile efectuate în gimnaziu.
În consecinţă este firesc să se obţină o calitate mai înaltă în pregătirea absolvenţilor liceului, atât din punct de vedere intelectual, cât şi ştiinţific, factor important, aşa cum ei sunt viitorii studenţi. În ceea ce priveşte absolvenţii gimnaziului, puţin contează plecarea lor la anumite şcoli de meserii după 8 clase sau după 9 clase. O anumită problemă apare la angajarea în câmpul muncii. De aceea ei ar trebui angajaţi, pentru o jumătate de an sau pentru un an, ca stagiari sub îndrumarea unor persoane competente de la instituţia respectivă.
Considerăm că înscrierea la liceu ar trebui efectuată după modelul asemănător înscrierii la facultate. Astfel, suntem de părerea ca înscrierea la studiile liceale să fie efectuată în baza notei medii de absolvire a gimnaziului. Este contraindicat şi imoral atât pentru societate, cât şi pentru elevul respectiv înscrierea lui la studiile liceale, dacă el a absolvit gimnaziul cu nota medie 5. Considerăm că nota medie 6 de absolvire a gimnaziului ar fi potrivită ca prag pentru înscrierea la liceu.
Pragul de 6 ar putea fi mărit la 6,5 sau chiar la 7, dar am putea să avem licee cu un minim de elevi. În acest context e necesară studierea situaţiei de câte licee şi care este numărul minim, cu rezervă, de absolvenţi cu bacalaureat de care are nevoie ţara. Într-un fel sau altul, expunem părerea că absolvenţii gimnaziului care au nota medie mai mică decât 6 ar trebui să-şi continue studiile la o şcoală de meserii. Acest număr 6, în opinia autorului ar trebui acceptat ca prag şi pentru admiterea la bacalaureat a absolvenţilor liceelor.
Astfel, absolvenţii liceelor care au obţinut nota medie de absolvire a liceului mai mică decât 6, primesc un certificat de absolvire a liceului în care este indicată nota medie de absolvire, şi cu care se pot prezenta pentru a se înscrie la colegii sau la unele şcoli de meserii. Numai după absolvirea unui colegiu elevii respectivi pot continua studiile la o facultate corespunzătoare profilului colegiului absolvit.
Menţionăm că în această situaţie nu este limitat dreptul elevului de a se înscrie la o facultate. Anume cei care au absolvit liceul cu nota medie cuprinsă între 5 şi 6 se înscriu la colegiul dorit (cu un termen redus), iar după absolvire, în dependenţă de nota medie obţinută, pot să concureze la facultatea respectivă. După cum am menţionat mai sus, trecerea clasei a IX-a de la gimnaziu la liceu va avea drept consecinţă o schimbare considerabilă pentru calitatea pregătirii intelectuală şi ştiinţifică a absolvenţilor liceelor.
În ceea ce priveşte pragul de 6 puncte pentru admiterea absolvenţilor gimnaziilor la licee, precum şi pentru admiterea absolvenţilor liceelor la examenele de bacalaureat, el constituie cel mai eficient instrument prin care elevii sunt impuşi să muncească întreaga perioadă de studii pentru depăşirea acestui prag.
Sergiu Miron, doctor în matematică, profesor
Timpul.md