Educație

Cum poți îmbunătăți IQ-ul copilului tău? Află cum să exersezi mintea micuțului tău!

Ori de câte ori vorbim despre inteligența copiilor mici nu avem cum să nu ne gândim la mintea sclipitoare și la tehnicile care depind de noi pentru ca micuții să aibă cele mai bune rezultate la școală. Cercetătorii arată că totul depinde de înzestrarea genetică, dar mai ales de modul în care părinții exersează mintea micuților lor pentru a fi mai inteligenți sau pentru a conserva ceea ce au primit deja, drept moștenire.

Un copil are nevoie în primul rând de un mediu sigur, de un loc numai al lui, de o viață armonioasă. Doar așa creierul său se va putea concentra și dezvolta. Creierul este format de-așa natură încât să ne asigure fiecăruia nevoia de siguranță. Ori de câte ori se va simți abandonat, mai mult ca sigur nu va face altceva decât să încerce să își găsească liniștea pierdută.

Și tot ca o condiție a inteligenței copiilor stau și orele de odihnă, viața bogată în mișcare și exerciții fizice, dragostea primită de la părinți și alimentația.

Știm despre creierul copiilor că se formează încă de atunci de când se află în burtica mamei lor. Ca atare, modul în care se dezvoltă acesta este uimitor. Creierul copilului atinge peste 90% din capacitatea maximă până atunci când începe să meargă la grădiniță, așadar destul de repede. După această perioadă, cade în responsabilitatea părinților să își ajute copilul să se formeze și să își exceleze capacitățile de memorare și concentrare.

După grădiniță, creierul se dezvoltă în continuare, însă într-un ritm ușor mai lent. Copilul învață mereu, asimilează constant noi și noi informații până atunci când devine adult. Cu toate acestea, toată zestrea genetică moștenită nu poate fi păstrată pe mai departe dacă nu este stimulată. Ca atare, dacă părinții nu vor cunoaște cele mai bune metode de a le pune creierul copiilor la treabă, mai mult ca sigur tot ceea ce a moștenit copilul atunci când a venit pe lume se va pierde. Iar acest lucru înseamnă un mare minus, de care suntem responsabili noi, părinții. 

Orice părinte trebuie să cunoască care sunt tehnicile prin care le pot exersa creierul copiilor. Creierul copiilor, acest mecanism uimitor, are nevoie de antrenament. Iar atunci când copiii sunt mici ei trebuiesc stimulați de către părinți. Nu cade acest lucru doar în responsabilitatea cadrelor didactice de la grădiniță sau de la școală, cât mai ales în responsabilitatea părinților. Astfel, copiii vor dobândi mai ușor tehnicile de limbaj, memiria, gândirea, vor cunoaște abilitățile logice, vor ști ce reprezintă matematica și cât este ea de importantă.
Iată mai jos cum poți exersa gândirea copilului:

1. Jocuri
Prin jocuri îi vei stimula imaginația și creativitatea, îi vei pune mintea la încercare, așa cum se zice, vei reuși să îi stimulezi gândirea logică și îl vei antrena mereu să găsească cele mai bune soluții și idei de rezolvare.

Atunci când sunt mai mici încearcă jocurile mai simple, precum puzzle-urile sau lego. Mai târziu, încearcă jocurile de societate, șah, remi, table.

2. Odihnă!
Iată o altă nevoie a copilului. Are nevoie de un program de somn încă din prima zi de viață și până atunci când se face mare. Nu trebuie niciodată să renunți la această rutină întrucât creierul are nevoie de mult somn pentru a se hrăni. Un copil obosit nu va da niciodată cele mai bune rezultate la școală.

3. Mișcarea și activitățile în aer liber!

Copilul are nevoie de multă mișcare și mai ales de un mediu liber. Are nevoie în fiecare zi de aer proaspăt, dar și de comunicarea cu alți copii de vârsta lui, pe care îi poate găsi în orele petrecute la joacă, în parc. Mișcarea favorizează dezvoltarea IQ-ului copilului.

aciziomega3.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *